IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ева Майдел: Все още липсва единна скорост в ЕС по отношение на свързаността

Много територии в Европа продължават да бъдат изолирани в процеса на установяване на общоевропейска свързаност и интегриране на 5G технологията

13:18 | 10.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Държавите членки на Европейския съюз (ЕС) ще подновят своя ангажимент за преодоляване на пропастта по отношение на свързаността в Европа по-късно днес, тъй като някои територии на континента продължават да бъдат изолирани от по-развитите части на блока.

Въпреки това предишните опити на ЕС да преодолее подобни пропуски в свързаността се сблъскаха с поредица от пречки, съпътстващи коронавирусната криза в Европа, включително забавяне на търговете около 5G спектъра в някои страни, включително Испания, Австрия, Португалия и Чехия. 

Това накара „цифровия цар“ на ЕС Маргрете Вестагер да окаже натиск върху ресорните министри в ЕС през май, като ги призова да „ограничат колкото е възможно повече“ всякакви забавяния на техните ангажименти с 5G технологията.

Във вторник, като част от споразумението относно цифровото бъдеще на блока, „необходимостта от бърза и повсеместна свързаност“ беше посочена като област, която осигурява устойчивост на по-модернизираните райони на Европа, като в същото време излага цифровите недостатъци в по-слабо развитите държави.

За да се сдобие с по-ясна картина на разглеждания проблем, Европейската комисия (ЕК) се стреми да анализира условията при държавите членки с публикуването на своя Индекс за цифрова икономика и общество (DESI) през 2020 г., който трябва да бъде представен преди края на юни.

Оценката на фиксираната широколентова връзка за 2019 г. показва, че Нидерландия и Люксембург са най-добре представящите се страни членки на ЕС, докато Гърция, Полша и Хърватия се озовават на дъното. Междувременно по отношение на мобилната широколентова връзка Финландия, Дания, Латвия и Италия се представят добре, докато Румъния и Унгария отчитат най-слаби резултати.

Изданието на индекса за 2020 г. вероятно ще разкрие нарастващи пропуски в европейската свързаност, тъй като някои от по-напредналите държави започват да се отдръпват от тези, които не могат да изградят телекомуникационната си инфраструктура от ново поколение.

Тази седмица Финландия, която е една от най-напредналите в мрежово отношение страни в Европа, успя да увеличи пропастта между себе си и по-слабо развитите страни в блока, след като Министерството на транспорта и съобщенията обяви предоставянето на 5G лицензи, докато телекомът Nokia обяви ръст в търсенето на своите широколентови услуги.

Въпреки че някои държави членки полагат усилия да разгърнат свързаността от следващо поколение, европейските селски райони вероятно ще страдат най-много. Индексът DESI за 2019 г. разкри, че 13% от въпросните райони не са обхванати от нито една фиксирана мрежа, а 48% от тях страдат от липса на всякакви „бързи“ широколентови връзки. И въпреки че мобилната широколентова връзка леко се е увеличила в селските райони, тя все още се счита за „допълваща“ технология, а не като заместител.

Това е политически въпрос. Липсата на свързаност в такива области води до липса на работни места, индустриално развитие, по-малко напреднали обществени услуги и по-ниско значение на цифровите умения и образование.

Докладът за DESI от 2019 г. относно цифровото включване и умения в Европа показа, че България е най-ниско класираната страна в блока в това отношение. 25% от работната сила в страната няма никакви цифрови умения, докато 51% от населението няма умения, свързани със софтуера, а едва 47% от интернет потребителите използват компютри или компютърно оборудване на работа.

Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Евче, голяма лъжица за твоята уста е тази тема. След като лично си уреди живота, получаваш голяма заплата там, продължавай да си трайкаш, макар вероятно от ОПГ ГЕРБ да те тикат да се изявяваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
IQ96
преди 3 години
Тъжната истина:Докладът за DESI от 2019 г. относно цифровото включване и умения в Европа показа, че България е най-ниско класираната страна в блока в това отношение. 25% от работната сила в страната няма никакви цифрови умения, докато 51% от населението няма умения, свързани със софтуера, а едва 47% от интернет потребителите използват компютри или компютърно оборудване на работа.Кой ли ни е виновен? Бойко, Путин, Доган, ЕС или либерастите, питам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още