IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ESM одобри поредния финансов транш за Гърция

Страната ще получи 6,7 млрд. евро, като първата част от средствата се очакват по сметките на Атина до края на седмицата

17:50 | 27.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският стабилизационен механизъм (ESM) одобри транша от 6,7 млрд. евро за Гърция в рамките на третата ѝ спасителна програма, съобщава гръцкият вестник „Катимерини“. Еврогрупата даде зелена светлина за превеждането на парите в началото на март. 

Според ESM гръцкото правителство е осъществило серия реформи, изисквани от Брюксел, с което си осугурява и финансовата инжекция. Средствата ще бъдат използвани за погасяване на дълга на страната и изчистване на просрочени задължения.

Първата част от сумата се очаква да бъде получена още тази седмица. Средствата ще са в размер на 5,7 млрд. евро и може да постъпят по сметките на Атина до края на седмицата. Останалият 1 млрд. евро по всяка вероятност ще бъде отпуснат след 1 май, ако страната направи прогрес в намаляването на просрочените си задължения. 

Гърция е зависима от международни спасителни програми от 2010 г. досега. Последната от тях се предвижда да приключи през лятото.

В същото време по-рано днес стана ясно, че Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще от поиска членовете на управителния си съвет да одобрят удължаване на мандата ѝ в Гърция с още пет години до 2025 г., за да може по този начин да се подпомогне възстановяването на страната. Това съобщи президентът на ЕБВР Сума Чакрабарти, цитиран от Ройтерс.

Банката, която е активна в Гърция през последните над две години, е вложила в страната 1,6 млрд. евро чрез 31 проекта, всички от които в частния сектор. Атина също е поискала удължаване на мандата, който изтича през 2020 г.

По думите на Чакрабарти, който ще се срещне по-късно днес с премиера Алексис Ципрас, банката ще осигури между 400 и 600 млн. евро инвестиции в страната през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още