IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС започва прегледа на документите на руската ваксина "Спутник V"

Заявлението обаче е подадено не от руските производители, а от германската R-Pharm

11:43 | 04.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic, Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic, Bloomberg

Европейската агенция по лекарствата (EMA) започва преглед на документите на руската ваксина "Спутник V", става ясно от съобщение на агенцията. Заявлението е подадено от германската компания R-Pharm.

Производител на "Спутник V" е руския институт "Гамалея", а за разпространението на ваксината отговоря руският Федерален фонд за директни инвестиции.

На този етап от проучванията ЕМА ще разгледа наличната документация и ще прецени дали ползите от използването на руската ваксина са повече от рисковете. Анализите ще продължат до събиране на необходимите доказателства, които ще позволят приложението на продукта на европейския пазар.

При оценката от агенцията ще приложат обичайните стандарти за ефективност, безопасност и качество на ваксината и на този етап не е даден краен срок за извършване на проучването на ваксината.

Решението да бъде започнат този т.нар. "бърз преглед" на ваксината е в резултат от проведените проучвания и клинични изпитания. На този етап данните подсказват, че "Спутник V" спомага за производството на антитела и имунни клетки срещу коронавируса и може да помогне за спиране на разпространението на COVID -19, допълват още от EMA.

Пред медиите от руска страна заявиха, че са подали заявление за разглеждане на ваксината си още в края на януари. От ЕМА обаче коментираха, че не са получили нищо и очакваха резултатите от проучванията, за да започнат работата по прегледа. Сега досието е получено, но не от руските производители.

Още в началото на годината руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха възможността за съвместно производство на ваксини срещу коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още