IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС удължи с 1 година санкциите заради турските сондажи в Средиземноморието

В момента обект на ограничителни мерки са двама души от ръководството на Turkish Petroleum Corporation

15:23 | 06.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Firat Kozok/Bloomberg</em></p>

Снимка: Firat Kozok/Bloomberg

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е приел решение днес да удължи с една година - до 12 ноември 2021 г., съществуващата рамка за ограничителни мерки в отговор на неразрешените дейности на Турция за сондажи в Източното Средиземноморие, съобщават от пресслужбата на институцията.

ЕС запазва способността си да налага целенасочени ограничителни мерки на лица или образувания, отговорни или участващи в неразрешени дейности по сондиране на въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Санкциите се състоят от забрана за пътуване до ЕС и замразяване на активи на физически лица и фирми. Освен това на лица и образувания от ЕС е забранено да предоставят средства на изброените.

В момента две лица са обект на санкции, припомня се в съобщението. Единият е Мехмет Фаррух Акалин, заместник-председател (заместник генерален директор) и член на съвета на директорите на Turkish Petroleum Corporation (TPAO). Той е ръководител на отделите за проучвателна, научноизследователска и развойна дейност и информационни технологии на дружеството. Според ЕС в качеството си на заместник генерален директор на TPAO и началник на отдела за проучвателна дейност Мехмет Феррух Акалин отговаря за планирането, ръководството и изпълнението на офшорните дейности на TPAO по проучвания за въглеводороди.

Вторият санкциониран е Али Джошкун Намоглу, заместник-началник на отдела за проучвателна дейност на същата компания. Според ЕС той е участвал в планирането, ръководството и изпълнението на офшорните дейности на TPAO по проучвания за въглеводороди.

Санкционният режим срещу незаконни сондажни дейности в Източното Средиземноморие е пряко продължение на заключенията на Съвета от 14 октомври 2019 г., които бяха одобрени от Европейския съвет на 17-18 октомври 2019 г. Тогава ЕС потвърди пълната си солидарност с Кипър по отношение на зачитане на нейния суверенитет и суверенни права в съответствие с международното право и прикани Комисията и Европейската служба за външна дейност да представят предложения за рамка за ограничителни мерки, посочва се в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още