IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС удължи с 1 година санкциите заради анексирането на Крим и Севастопол от Русия

Забраняват се вносът на стоки от Крим и Севастопол, износът на стоки и технологии, туристическите услуги, инвестициите и т.н.

16:24 | 20.06.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) удължи с 1 година действието на ограничителните мерки, въведени в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Русия, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Мерките се прилагат спрямо лица от ЕС и дружества, установени в ЕС. Те са ограничени до територията на Крим и Севастопол.

Санкциите включват забрана за внос на стоки с произход от Крим и Севастопол, инвестиции в Крим и Севастопол, т.е. нито европейците, нито дружествата, установени в ЕС, могат да купуват недвижими имоти или предприятия в Крим, да финансират кримски дружества или да предоставят съответните услуги, туристически услуги в Крим и Севастопол - европейски туристически кораби не могат да акостират в пристанища на Кримския полуостров освен при извънредна ситуация, износ на стоки за кримски дружества или за използване в Крим в секторите на транспорта, телекомуникациите и енергетиката и свързани с търсенето, проучването и добива на нефт, газ и минерални ресурси.

Пет години след незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Русия ЕС не признава и продължава да осъжда това нарушение на международното право, посочва се в съобщението на Съвета.

От март 2014 г. насам ЕС постепенно налага ограничителни мерки срещу Русия в отговор на определяната от Брюксел като умишлена дестабилизация на Украйна, включително и санкциите, които бяха подновени днес.

В отговор на кризата в Украйна се прилагат и други мерки на ЕС – икономически санкции, насочени срещу конкретни сектори на руската икономика, понастоящем в сила до 31 юли 2019 г., и индивидуални ограничителни мерки, насочени понастоящем към 170 физически лица и 44 юридически лица и образувания, чиито активи в ЕС са „замразени“ и им е наложена забрана за пътуване заради подкопаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivailojelyazkov
преди 4 години
авввльо плъх припятски де си е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още