IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС трябва временно да забрани на Китай да купува негови компании

Забраната трябва да е за период от 12 месеца, твърди Манфед Вебер

11:40 | 17.05.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз трябва да наложи временна забрана за китайски придобивания на компании, които в момента са подценени или имат бизнес проблеми заради коронавирусната криза, заяви лидерът на най-големия политически алианс в блока, предава Ройтерс.

Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия в Европейския парламент, коментира пред германския вестник Welt am Sonntag, че подкрепя обявяването на 12-месечна забрана за китайски инвеститори, които искат да купят европейски фирми.

„Трябва да видим, че китайски компании, отчасти с подкрепата на държавни средства, се опитват да купуват все повече европейски фирми, които в момента са евтини за придобиване или са изпаднали в икономически затруднения заради кризата с коронавируса“, коментира той.

Европейският съюз се нуждае от координирани действия, за да сложи край на „китайската обиколка за пазаруване“, като наложи 12-месечен мораториум на продажбата на европейски компании, докато кризата с коронавируса да се надяваме приключи, посочва Вебер.

„Трябва да се защитаваме“, категоричен е той.

През 2013 г. Китай и Европейският съюз започнаха преговори за цялостно инвестиционно споразумение и оттогава проведоха множество срещи. Идеята е да се постигне взаимен достъп до пазара при равни условия.

Лидерите на Китай и ЕС трябва да проведат специална среща през септември, макар че пандемията поставя под въпрос дали срещата ще може да се случи по план.

„Китай ще бъде най-големият ни конкурент в бъдеще, в икономически, социален и политически план“, коментира Вебер. „Виждам Китай като стратегически конкурент на Европа, който представлява един авторитарен модел на общество, и който иска да разшири властта си и да замени САЩ като водеща сила“.

Европа трябва да приеме Китай сериозно и да покаже уважение към страната като световна сила, „но преди всичко трябва да сме бдителни“, посочва още Вебер.

Миналия месец германското правителство реши да затегне правилата, за да защити фирмите си от нежелани придобивания от инвеститори от страни извън Европейския съюз.

Ходът беше направен в момент, в който най-голямата европейска икономика и ЕС като цяло преосмислят отношенията си с Китай с оглед нарастващите инвестиции в ключови сектори от китайски държавни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
и която получи ... някой разстрелян европолитик да ми назовеш , освен Алдо Моро , когото убиха защото не им се подчини , както и Кенеди , междувпрочем ... а по-голям шемет от тебе трудно може да се намери .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Шееемет, по-продажни от китайските политици и чиновници може да са само руските. В дома на един китайски комунистически деятел полицията откри 13.5 тона злато. И всичките му деяния въпреки осъзнатата смъртна присъда, която би получил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
продажни , по-точно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
petyob
преди 3 години
Изненадвам се колко прости може да се европейските политици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още