IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС трябва да спре субсидиите за въглищните централи, ако иска да завърши енергийния преход

В България потребителите са изразходили 96 млн. евро от 2013 г. насам за механизми за електроенергиен капацитет

08:23 | 14.11.18 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Докато преговорите за новия електроенергиен пазар на Европейския съюз (ЕС) навлизат в своята решаваща фаза, блокът се изправя пред сериозен проблем, свързан с доверието и ефективността на своята програма за борба с климатичните промени. 

Структурната реформа на европейския енергиен пазар и по-специално новите правила за механизмите за капацитет навлизат в последната фаза с оставащите две срещи, в които участие ще вземат представители на Европейския парламент, Съвета на министрите и Европейската комисия (ЕК), съобщава Euractiv.

От тях се очаква да решат дали да бъдат прекратени субсидиите за въглищните централи чрез така наречените механизми за електроенергиен капацитет, или да се продължи „изгарянето“ на парите на данъкоплатците за производството на електричество чрез вредните въглищни централи.

За да се ограничи финансирането на най-замърсяващите електроцентрали, Европейският парламент подкрепи предложението на ЕК да бъдат изключени онези въглищни централи, които отделят повече от 550 гр въглероден диоксид за киловатчас от механизма за капацитет от 2025 г.

Но някои правителства, включително това на Полша, лобират срещу решението и предлагат прилагането на този план да се забави до 2035 г.

В България потребителите са изразходили 96 млн. евро от 2013 г. насам за механизми за електроенергиен капацитет. Въпреки това през зимата на миналата година електроцентралите в страната, работещи на въглища, които са били субсидирани да предоставят електричество в аварийни ситуации, не успяха да се справят заради замръзването на водата, необходима за охлаждането на централите.

Това е една от основните причини за прекъсванията на електричество през зимата не само в България, но и в много други страни от Източна Европа.

В Полша подкрепата на механизма за електроенергиен капацитет е насочена към поддръжката на статуквото в държавната въглищна енергийна система. Изчислено е, че до 2030 г. това ще струва на местните данъкоплатци близо 14 млрд. евро. По-голямата част от тази сума ще бъде използвана за удължаване на живота на съществуващите въглищни централи, както и за създаването на нови такива.

Най-пресният пример за това е планът на Полша да предостави 15-годишен договор за субсидиране на изграждането на нова електроцентрала, работеща на въглища с капацитет от 1 гигаватчас, наречен Ostroleka C.

Този план се появява на фона на притесненията ot анализите, показващи, че въпросната централа няма да бъде рентабилна и ще доведе до загуби в размер на 1,7 млрд. евро.

Механизмите за капацитет, за които се предполага, че осигуряват снабдяване с електричество при извънредно ситуации, са широко разпространени в Европа, превръщайки се в най-големия консуматор на субсидии от всички видове електроцентрали, с което добавят близо 58 млрд. евро към сметките за енергия на гражданите на ЕС.

Въглищните електроцентрали получават огромнa част от тези масивни публични субсидии, въпреки своята нерентабилност и вредното въздействие върху атмосферата, околната среда и човешкото здраве.

Крайно време е в предстоящите преговори за енергийния преход ЕС да коригира своите дефектни правила и да гарантира, че най-големите врагове на чистия въздух ще бъдат отлъчени от субсидиите.

Подобна положителна стъпка би допринесла за затвърждаването на водещата роля на блока в областта на климата по време на предстоящата среща в Катовице.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Абе кап,*** сплеска айде спри се с тези руснаци руски връзки и конспирации рубли и не знам още какви ли не глупости. Нямам нищо общо с руснаците камо ли да има някакви руски връзки. Български гражданин съм и няма нито руска нито амеркинскка или каквато и да е била друга жилка. Аре престани само да ти се привиждат руснаци навсякъде. Имам чувстовото,, че вечер преди да ли легнеш проверяваш за руснаци под кревата. Айде млъкни с таа проста молумна уста и поне 1 път спри да говориш и пишеш глупости, че на хората им омръзна вече. То бива деби,лизъм ама от твоя страна си е направо изнасилен деби,лизъм. После що хората ви обиждат. Щото всички евроатлантици сте те такива... *** мало,умни. А и по приказките ти личи колко си умен в действителност. Досега не съм чул или прочел една положителна и интелигентна приказка от теб по някакъв въпрос. Ама нито една. Само глупости.. И изобщо не си по умен. Да така е. Нито си ми на акъла, нито на заплатата, нито на образованието. Много по високи са от теб и си личи от километри от тъ,пите ти приказки. Аман вече.....Баа,хти как не ти омръзна бе човек да дрънкаш едни и същи глупости. после се чудиш защо те обиждат. Ми защото си де,бил затова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
нормално, все пак даваш руски гаранции, а всеки знае кви гаранции са те ... тоест си *** на г.ъз :):) моето IQ е по високо от заплата ти бе, ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Изобщо не си по умен от мен. Това ти го гарантирам.А колкото до глупостите дето пишеш, наистина пишеш, ама абсолютни глупости и само гледаш да се заяждаш с интелигентните хора, които се опитват да напишат някакви смислени коментари.Що не излезеш от матрицата в която живееш и наистина не си прочетеш коментарите най внимателно за да видиш какви глупости пишеш в действителност. Ама пълни глупости. Дете в 4-ти клас ще пише по интелигентни и смислени неща от теб... Чуваш ли се изобщо какви ги говориш, осмисляш ли се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 5 години
на вас помаците може и да са ви братушки, но на нас българите са окупатори !и държавата загива точно заради имбeцили катo теб и други подобни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 5 години
мерси за комплимента, но не съм на умния на света. От теб обаче гаранция съм по умен и никога не съм писал глупости! Просто неуките не могат да ме разберът, което си е нормално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto
преди 5 години
От Смолян съм, но вие затваряйте смело миризливите ТЕЦове, то и без това остана само географското наименование от тази държавичка, що ли да си абим клавиатурата, кат се замислиш. Пък и Кухия е прекрасно олицетворение, кво беше инвесторо лани и какво е сеги, как ша го биде. Къ казват братушките в едно старо сериалче: От судьбы не убежишь...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
European
преди 5 години
:) По всяка вероятност зад " Hahoto " вероятно се крие някое "гоче" /старозагорец/, който страшно много се притеснява от затварянето на "миризливите" ТЕЦ-ове в околностите на родното му селище Но истината е. че нямат бъдеще централите на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Натискам бутона, пускам водата и ти махам за сбогом... Плувай, плувай и попътен вятър! :)Две кофи и от мене ... да се измие хубаво ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 5 години
А пък ти си най умия на света.... Що се не видиш какъв олиго,френ си в действителност и какво глупости пишеш само.... но какво да очакваш от олигоф,рен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 5 години
даже и обидите ти са на ниво инфантил ... цял живот в *** си живял и освен вода да пускаш и това дето ядеш друго не си виждал ... ей такива сте всички "инакомислещи", кресливи тъъпанари със самочувствие и глави пълни с ла...на :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още