IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС спира преференциалното третиране на една пета от износа на Камбоджа

Страната трябва да направи реформи в сферата на правата на човека, настоява Брюксел

14:30 | 12.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От 12 август някои от типичните експортни продукти на Камбоджа, като облекла, обувки и пътнически артикули, подлежат на облагане с мита на Европейския съюз (ЕС) съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Решението на ЕС за частична отмяна на безмитния и освободен от квоти достъп на Камбоджа до пазара на ЕС вече е в сила.

Преференциалното третиране на Камбоджа в рамките на „Всичко освен оръжие“ (ВОО) — търговския режим на ЕС за най-слабо развитите държави — се отменя временно поради установените в страната сериозни и систематични проблеми, свързани с правата на човека.

Мярката за прекратяване на преференциалния достъп до пазара на ЕС засяга приблизително 20% от износа на Камбоджа за ЕС. Камбоджа може да продължава да изнася тези продукти за ЕС, но те ще подлежат на общите тарифи, приложими за всеки друг член на Световната търговска организация.

Останалите 80% от износа на Камбоджа продължават да се ползват от преференциален (безмитен и освободен от квоти) достъп до пазара на ЕС.

Комисията, заедно с Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), ще продължи тясното си сътрудничество с Камбоджа. ЕС ще следи ситуацията в страната, като обръща специално внимание на ограниченията в областта на свободата на словото и на гражданските и политическите права, както и на поземлените спорове и трудовите права.

Органите на Камбоджа следва да предприемат действия за възстановяване на политическите свободи в страната, за повторно осигуряване на необходимите условия за надеждна и демократична опозиция и за започване на процес на национално помирение чрез истински и приобщаващ диалог, посочва се в съобщението.

Ако правителството на Камбоджа отбележи значителен напредък, по-специално в областта на гражданските и политическите права, Комисията може да преразгледа решението си и да възстанови тарифните преференции по режима „Всичко освен

оръжие“ в съответствие с разпоредбите на Общата схема от преференции на ЕС, посочват още от Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още