IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС смята да ограничи зависимостта от долара след края на мандата на Тръмп

Съюзът има амбицията за угрепи самостоятелността си в редица сектори, включително финансите

15:58 | 16.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Брюксел се готви да предупреди, че световните пазари са твърде зависими от долара, докато търси начини да ограничи уязвимостта на Европа по отношение на американските санкции и други финансови рискове само дни преди встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент, съобщава Financial Times.

Проектът на документ на Европейската комисия, видян от Financial Times, разкрива дълбочината на разочарованието от страна на Европейския съюз след четири години управление на Доналд Тръмп, чиито политики подчертаха господството на САЩ и тяхната валута в глобалната финансова система.

По-конкретно документът подчертава трудностите на ЕС при утвърждаването на своята независимост по отношение на санкциите срещу Иран, наложени от Тръмп, като ги цитира като доказателство за необходимостта да се предпази блока от последиците от незаконното прилагане на такива мерки.

„Годините на Тръмп подчертаха нашите уязвимости и ние трябва да се справим с тях, дори и него да го няма“, казва служител на комисията. По думите му става въпрос за мястото на ЕС в света – „да имаме средствата да бъдем икономическа и финансова сила, съизмерима с нашия размер“.

Иранската стратегия на Тръмп оказа пряко въздействие върху финансовата инфраструктура, базирана в Европа, като системата за съобщения Swift например.

Санкциите на Вашингтон срещу Иран означаваха, че Брюксел трябва да създаде специално средство за улесняване на плащанията за законна търговия между ЕС и ислямската република - процес, изпълнен с трудности.

„ЕС трябва да разработи мерки за защита на операторите от ЕС, в случай че трета държава принуди базираните в ЕС инфраструктури на финансовия пазар да се съобразят с едностранно приетите санкции“, се казва още в документа.

Документът подчертава амбицията на ЕС да укрепи самостоятелността си в редица сектори, включително финансите. Но той трябва да бъде приет от комисията на ЕС в навечерието на встъпването в длъжност на Джо Байдън и в момент, когато ЕС обещава нова ера на сътрудничество с Вашингтон след Тръмп.

Другите планове, посочени в документа, са насочени към засилване на стратегическата автономия на блока и по-строг контрол на чуждестранните поглъщания, използвайки новата система на ЕС за проверка на преките чуждестранни инвестиции.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Ей това вече ще е трудно. Долара е това което крепи САЩ като най голяма икономика и световно влияние. Тука трябва да се пипа внимателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още