IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще трябва да увеличи поне с 1000% производството на зелен газ до 2050 г.

В същото време Зелените гледат скептично на тази идея, подчертавайки мръсната природа на голяма част от сегашните количества възобновяем газ

15:34 | 07.01.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производството на биогаз, биометан и „зелен“ водород ще трябва да се увеличи с поне 1000% през следващите три десетилетия, ако Европейският съюз (ЕС) иска да отговори на целите за климата до 2050 г., съобщава Euractiv, цитирайки служител на блока.

Възобновяемите газове днес представляват около 7% от брутното вътрешно потребление на енергия в ЕС, посочва Антонио Лопес-Николас, заместник-ръководител на един от отделите на енергийната служба към Европейската комисия (ЕК).

Според него по този начин зелените газове ще се превърнат в „съществена част“ от енергийния микс на блока.

Но, имайки предвид целите на Европа да постигне въглероден неутралитет до средата на века, ще е необходим много по-голям ръст на възобновяемите газове, за да се изпълнят целите. 

Поглеждайки към дългосрочния сценарий на ЕС с хоризонт до 2050 г., при който покачването на глобалната температура е ограничено до под 1,5 градуса по Целзий, производството на възобновяеми газове „би могло да достигне между 50% и 62,5%“ увеличение“ спрямо днешното брутно вътрешно потребление, посочва Лопес-Николас.

Обърнато в тонове петролен еквивалент, това увеличение на производството на зелени газове ще достигне между 200 и 250 млн. тона, което реално представлява скок от 1370%.

Въпреки че на пръв поглед тези проценти изглеждат крайно невероятно, все пак не е невъзможно това да бъде постигнато.

Тук ЕС не започва от нулата. Блокът вече прие своите нови цели за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и енергийната ефективност, които ще улеснят увеличаването на дела на възобновяемите газове в сектори като отоплението и транспорта, добавя Лопес-Николас.

Зелените са скептични

Увеличаването на производството на възобновяеми газове обаче повдига въпроси за устойчивостта на околната среда. И Зелените са начело на този дебат.

„Ние, като Зелени, признаваме ролята, която възобновяемите газове - било то биогаз или водород - трябва да играят в напълно въглеродонеутрален свят“, заявява Юта Паулус, германски политик, представител на Зелените в Европейския парламент (ЕП).

Но на този етап Зелените не са склонни да подкрепят възобновяемите газове, добавя Паулус. Първо, наличната земя за производство на повече биогаз или биометан от селското стопанство е ограничена, подчертава тя, добавяйки, че загубите на енергия, причинени от водната електролиза, означават, че „зеленото“ производство на водород от вятърна и слънчева енергия все още не е желана опция.

„Не бива да гледаме на водорода като на спасителна жилетка за индустрията на изкопаемите горива“, предупреждава Паулус, като заявява, че водородът, добит от природен газ - понастоящем основният начин за производство на водород - може да доведе до отделяне на повече емисии, подпомагащи глобалното затопляне, заради изтичането на метан. 

Селското стопанство

Въпросните предупреждения получиха допълнителна гласност от Пека Песонен, генерален секретар на Copa-Cogeca, асоциация на земеделските производители в ЕС.

„Биогазът няма как да бъде спасител за производството на изкопаеми горива“, посочва Песонен.

Според него производството на биогаз може да осигури допълнителен поток от приходи за фермерите. Но увеличаването на производството поражда опасения относно околната среда. Песонен прогнозира, че биогазът от селското стопанство ще остане „ограничен“ и ще представлява по-скоро допълнение към ВЕИ, като вятъра и слънчевата енергия, отколкото основен фактор.

Все пак се очаква производството на възобновяеми газове да нарасне значително през следващите десетилетия, както сочат и прогнозите на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

„В нашия сценарий за 2050 г. очакваме петнадесеткратен ръст на биоенергията - от около 1 ексаджаул днес до около 15 ексаджаула до 2050 г.“, заявява Франсиско Бошел, който ръководи работата на IRENA в областта на иновациите в технологиите за възобновяема енергия.

В Европа се очаква по-голямата част от този растеж да се съсредоточи върху производството на електроенергия, каза Бошел. Миналата година Франция си постави за цел до 2030 г. да инжектира 10% биометан в газовата мрежа на страната, подобно на това, което вече прави Дания.

Консумацията на природен газ трябва да се свие

В краткосрочен план обаче природният газ ще остане „неизбежен“ фактор за енергийния преход, според Дидие Холю, изпълнителен вицепрезидент на ENGIE, отговарящ за надзора върху газовите дейности.

„Основният приоритет е да заменим въглищата и имаме нужда от природен газ като допълнение към ВЕИ, много от които са непостоянни“, споделя Холю.

И в средносрочен и дългосрочен план „газът трябва да стане напълно зелен“, добавя той, посочвайки потенциала на възобновяеми газ, който може да изпълни цялата мрежа във Франция до 2050 г.

Това обаче ще бъде възможно само с намаляване на потреблението на природен газ, подчерта Холю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Що не земеш да си е,беш пи,чката май,чина...а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
що не земеш първо да прочетеш статията, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Еврпоейците няма откъде да си го произвеждат. Така или иначе са богати, ще си го купуват от американците и руснаците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още