IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще се справи със спирането на руския газ, но за кратко и на висока цена

Страните от ЕС ще трябва да търсят алтернативи и да намалят потреблението, посочва анализ на Bruegel

10:50 | 27.01.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от Европейския съюз (ЕС) могат да се справят с пълно ограничаване на руския природен газ, но само в краткосрочен план и на висока цена, пише в анализ мозъчният тръст Bruegel, цитиран от Ройтерс. Растящото напрежение между Русия и Украйна поражда опасения, че Москва може да преустанови доставките на газ за общността.

На този етап няма такива индикации - потокът през Украйна и Словакия се увеличава в последните дни, макар и да е под средното ниво за януари в предишни години. Директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов коментира преди ден, че е получил уверенията на "Газпром", че ще изпълни ангажиментите си към България и останалите държави по региона.

Според анализите на Bruegel, ако спре руският природен газ, ЕС трябва да работи в две направления - да опита да увеличи доставките на втечнен газ и да ограничи потреблението, което включва и затваряне на индустрията. Такъв сценарий обаче ще има сериозни икономически последици и ще бъде скъпо решение за ЕС, се казва в анализа.

В последните месеци цената на газа в Европа достигна рекордни нива заради дефицита на доставките. През лятото страните от общността загубиха втечнения газ, който се насочи към Азия и по-високите в този момент цени там. На този фон Русия отказа да доставя допълнителни количества газ и изпълняваше само ангажиментите си по дългосрочните договори.

Около 40% от потребения газ в ЕС идват от Русия, припомня Ройтерс. Зависимостта обаче не е еднаква - в Централна и Източна Европа няма голяма диверсификация на доставките и страните в този регион имат по-голяма зависимост от руския природен газ спрямо тези на запад.

От Bruegel посочват още, че в случай на нужда ЕС може да добави допълнителни 17 тераватчаса газ седмично от Норвегия, Северна Африка и още втечнен газ. Това е приблизително колкото Европа получава от Русия в последните седмици. Но това е максимумът и вероятно ще се наложи ограничаване на потреблението, особено ако температурите през февруари се понижат.

В допълнение Европа се опитва да свие емисиите въглероден диоксид, което означава, че се намалява използването на въглища за сметка на природния газ, което също увеличава зависимостта на Стария континент от доставките на суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
От сороски напъни съвсем глупости пишете Излиза че Европа заради смотанявщината си ,хем солта ще изяде хе боя и е..ето ще отнесе, хем и ще си плати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Хаха... Можеше и по-щадящо, не толкоз брутално, напр: "Кризата ще е унищожителна, но за сметка на това - продължителна"... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
valentino29
преди 2 години
Заглавието цепи. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
"За Бога, братя, не купувайте" и ще се оправи работата :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Махайте корона-ограниченията и ще има още хора, които се греят на любов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
"ще се справи, но за кратко"после... после няма да се справи, но по за дълго - long covid.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още