IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се отваря и за неваксинирани пътници от САЩ

Страната ще влезе в списъка на безопасните за пътувания трети страни заедно със Северна Македония, Сърбия, Албания, Тайван и Ливан

16:09 | 16.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Ограниченията за пътуване до Европа от САЩ ще бъдат облекчени, след като постоянните представители на държавите членки на блока в Брюксел постигнат споразумение за допълнения в списъка с трети страни, за които не се прилагат рестрикции, съобщава онлайн изданието Politico.eu, като се позовава на информация, предоставена от национални служители.

В сряда посланиците са се разбрали да разширят списъка, така че да включат САЩ, Северна Македония, Сърбия, Албания, Тайван и Ливан. Мярката се очаква да бъде официално одобрена до края на тази седмица.

Това означава, че правителствата на ЕС трябва постепенно да премахнат ограниченията за несъществени пътувания от тези страни, но все пак могат да налагат определени условия, като карантини или PCR тестове, на пътниците.

През май Европейската комисия обяви, че планира да облекчи пътуванията до трети страни, като позволи на граждани - ваксинирани или не, от държави с ниска честота на инфекциите с коронавирус да пътуват до Европа. Степента на ваксинация и разпространението на варианти на коронавируса, които предизвикват загриженост, също играят роля в това дали дадена държава влиза в списъка.

Други страни, които вече са в одобрения от ЕС списък за пътувания, включват Австралия, Израел, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Сингапур и Тайланд, както и Хонконг и Макао.

Някои европейски държави, включително Гърция и Франция, вече премахнаха ограниченията за пътниците от САЩ.

Европа се надява да засили пътуванията през лятото с помощта на сертификати за целия ЕС, които ще влязат в сила от 1 юли и ще удостоверяват ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още