IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се нуждае от по-добри решения за съхраняване на енергията

Според доклад на Европейската сметна палата производството на акумулаторни батерии изостава в рамиките на съюза

20:06 | 01.04.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Pixabay

 

Европейският съюз се нуждае от по-добри решения за съхраняване на енергията, се посочва в доклад на Европейската сметна палата, цитиран от БТА.

Направена е оценка на предизвикателствата в областта на технологиите за съхраняване на енергия по отношение на електропреносната система и при решенията за нуждите на превозите. Производството на акумулаторни батерии в ЕС изостава от международните съперници, се допълва в документа.

Технологиите за съхраняване на енергия дават гъвкав отговор на растящия дял на възобновяемите източници. Горивата от възобновяеми източници, като ток или водород, могат да допринесат за намаляване на замърсяването от превозите, отчита палатата. Отбелязва се необходимостта от разработването на европейска стратегия за съхраняването на енергия; ефективно използване на научните изследвания и приемането на закони в подкрепя на инвеститорите.

Според палатата днешната стратегическа рамка на ЕС може да не бъде в състояние да отговори на предизвикателствата на енергийния преход. Допълва се, че ЕС развива производството на литиево-йонни батерии, използвани при електрическите превозни средства по-късно от други водещи региони по света. Палатата уточнява, че усилията на европейските производители са основно към вече съществуващи технологии, а не толкова за създаването на нови.

От 2014 г. до края на 2018 г. Европейската комисия е отпуснала 1,3 млрд. евро за проекти за съхранение на енергия, се посочва в доклада. Добавя се, че има възможност за допълнително опростяване на финансирането от ЕС за научни изследвания.

Инвеститорите в областта на технологии за съхраняване на енергия са били изправени пред различни пречки досега, но новото законодателство би следвало да помогне за преодоляване на повечето трудности, пише в доклада. Според палатата забавеното и непоследователно разгръщане на инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства може да забави широката им употреба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 32 rate down comment 0
khao
преди 5 години
къде батерии, къде кашони хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Само да не гледаме данните за увеличението на растежа на икономиката... Че нещо не помръдва и май-май ше се увеличава само кафявата маса от населението... Ама може точно за нея да требват мноо батерии... за айфоните на новопристигналите... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
"Производството на батерий в Европа ще се увеличи 20 пъти до 2025 година" ... :"Ох, говори ми, говори...! Музика в ушите, радост за очите! :lol:Имам клиентец с такова производство - верно расте като сюнгер. Да не е 20 пъти, 5 пъти да си увеличи поръчките към мене - берекет версим...! Ше черпим.... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
хмммм ... и последно по темата , за всички невярващи "Производството на батерий в Европа ще се увеличи 20 пъти до 2025 година" ... :https://***.greentechmedia.com/articles/read/european-battery-manufacturing-to-grow-20-fold-by-2025#gs.3gmxm6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
и ако системата за влаковете ти се вижда слаба виж това :https://***.greentechmedia.com/articles/read/florida-power-light-to-build-409-megawatt-solar-powered-battery-system#gs.3goeisте тука вече е сериозна работата , и няма значение перчема в усато какви ги говори за газовите и въглищните централи ... те това се има впредвид че ЕС изостава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
е та колко да са глу.пави :))) ... последно тесла са инсталирали 3МВт батерия за захранване на железопътния оператор на Осака/Япония :))) . помежду другото имат над 100 инсталации вече на мегабатерий . та , оператора ще си харчи ток от тази батерия в пиковите часове и ще си пести от ток , освен това ще я ползват за аварийни нужди , при спиране на тока може да подава до 30мин ток на цялата им мрежа и да се приберат всички електрически влакове в депото . силата на тесла им е в софтуера за управление на батерията , не че техническата част им е зле . може да настроят софтуера от кой производител да купува ток и кога , демек комбинират от вятърна енергия зареждане на най-ниска цена и/или ток от слънце в слънчев ден ... мдаааа , безд.делници ако ме питаш ... остави ами и един хамерикански железопътен оператор харесал идеята и те ще я интегрират в тяхната система ... дет викаш нито физика училИ , кое знаят кое не , ама се бутат м/у шамарите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 4
national power
преди 5 години
Чудя се дали изобщо тия глу..паци са учили физика в училище и дали знаят Закона за запазване на енергията.каква енергия ше съхраняваш бе аланкоолу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още