IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се нуждае от 2 трлн. евро за инфраструктура до 2020 г.

Застрахователните дружества се оказват едни от най-големите инвеститори в инфраструктура в Европа

16:37 | 30.09.15 г.
ЕС се нуждае от 2 трлн. евро за инфраструктура до 2020 г.

До 2020 година Европейският съюз ще се нуждае от 2 трилиона евро за инфраструктурни проекти, сочат изчисленията на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), цитирани от Европейската комисия.

Проекти като плана "Юнкер“ на стойност 315 млрд. евро могат да помогнат, но съвсем не са достатъчни и е ясна нуждата от допълнителни частни инвестиции в дългосрочни проекти, посочват още от инвестиционната банка.

Една от възможностите, които разглежда ЕК в тази насока, е създаването на съюз на капиталовите пазари, за който план за действие беше представен по-рано днес.

Но като цяло основните инвеститори в европейските проекти са застрахователните и пенсионните фондове. Данните на Комисията са, че към момента застрахователните компании са инвестирали 22 млрд. евро в инфраструктурни проекти, което представлява по-малко от 0,3% от техните активи.

Основната част от инвестициите са насочени към нискорискови проекти, като например магистрали, защото вложенията се възвръщат сигурно – от тол таксите например.

Ако застрахователните компании увеличат инвестициите в сектора само с 0,5%, това ще означава допълнителни 20 млрд. евро, с които могат да бъдат подкрепени важните проекти за Европа.

Всъщност застрахователните дружества са едни от най-големите инвеститори в ЕС. Само през 2014 година те са вложили 9,9 трилиона евро в различни проекти. По тази причина и от ЕК коментират, че техните решения къде да инвестират имат значителен ефект. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още