IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разширява обхвата на митата върху американските вносни стоки

Блокът противодейства на решението на Вашингтон да добави още европейски стоки към своя митнически списък, като налага мита върху запалки и пластмасови фитинги

17:15 | 06.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) състави списък на вносни стоки от САЩ, включително запалки и пластмасови фитинги за мебели, на които ще бъдат наложени мита, след като стана ясно, че от Вашингтон разширяват списъка с вносни метали, облагани с митнически налози, съобщава Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа декларация през януари за разширяване на 25-процентните мита върху стоманата и 10-процентните налози за алуминия, включвайки производни на металите продукти, като стоманени пирони и алуминиеви кабели, тъй като вносът на такива продукти се увеличава в САЩ. 

Тези мита, от които Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея бяха освободени, влязоха в сила на 8 февруари.

Сега ЕС предлага 20-процентни мита върху запалки и 7-процентни мита за пластмасови фитинги за мебели, както и допълнителни 4,4-процентни налози за игрални карти за следващите три години. Върху картите за игра вече бяха наложени 10-процентни мита.

Мерките са предназначени да бъдат пропорционални на американските и ограничени по обхват, заяви говорител на Европейската комисия (ЕК) в понеделник (6 април), като добави, че настоящата криза илюстрира значението на поддържането на отворена търговия и веригите на доставка.

„За да подпомогнем възстановяването, очакваме нашите партньори да премахнат всички противозаконни мита, включително тези за стомана и алуминий“, заяви говорителят.

ЕС ще трябва да информира Световната търговска организация (СТО) за своите планове. След това мерките ще влязат в сила на 8 май, като се предоставя гратисен период от около месец, който да позволи евентуално предоговаряне.

Страните от ЕС и други държави, като Китай и Япония, са засегнати от американските мита върху металите, като Вашингтон реши да наложи през 2018 г. тези ограничения по вноса , позовавайки се на националната сигурност.

За производителите от ЕС митата засягат износни стоки на обща стойност 6,4 млрд. евро (6,9 млрд. долара), което накара блока да отвърне на Вашингтон с мита върху американски вносни стоки за 2,8 млрд. евро внос, включително сладка царевица, фъстъци, бърбън, дънки и мотоциклети.

Решението на САЩ да разшири списъка от вносни стоки от ЕС, които ще подлежат на митнически контрол, засяга стоки на стойност 40 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още