IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предостави още 500 млн. евро като военна помощ за Украйна

Така общата финансова подкрепа за нападнатата страна от съюза ще достигне 2 млрд. евро

13:07 | 13.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жозеп Борел по време на срещата на Г-7. <em>Снимка: EPA/Georg Wendt / POOL</em></p>

Жозеп Борел по време на срещата на Г-7. Снимка: EPA/Georg Wendt / POOL

Европейският съюз (ЕС) възнамерява да предостави още 500 млн. евро за доставка на оръжия и оборудване за украинските въоръжени сили. Това съобщи представителят на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел в петък в рамките на срещата на външните министри от Г-7 край Вангелс до Балтийско море.

Това ще увеличи средствата на ЕС за военната помощ за Украйна до 2 млрд. евро. Първият пакет в размер на 500 млн. евро вече беше одобрен в края на февруари, а през следващите няколко месеца ще последват още два, предава DPA.

Според ЕС парите ще бъдат използвани за финансиране например на лични предпазни средства, гориво, но и на оръжия за отбрана. С допълнителните 500 млн. евро сега трябва да се даде нов импулс, заяви Борел в петък. Парите ще бъдат похарчени и за тежки оръжия.

Финансирането на военната помощ идва от така наречения Европейски механизъм за мир. Това е нов финансов инструмент на ЕС, който може да се използва и за укрепване на способностите на въоръжените сили в страните партньори. За периода от 2021 до 2027 г. Механизмът за подкрепа на мира разполага с около 5 млрд. евро.

Русия обвинява Запада, че изостря конфликта, като доставя оръжия на Украйна. „Виждаме колко опасно действат сега нашите западни колеги, включително Европейският съюз", заяви неотдавна външният министър Сергей Лавров.

Министрите на външните работи на страните от Г-7 заседават до събота в луксозен хотел близо до Вангелс на Балтийско море, за да обсъдят войната в Източна Европа и въпроси като пандемията от коронавируса. Понастоящем Германия председателства групата, която освен Германия включва държавите от НАТО САЩ, Канада, Франция, Великобритания и Италия, както и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още