IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предлага на САЩ замразяване на взаимните мита за 6 месеца

Това би създало необходимо пространство за дишане за индустриите и работниците от двете страни на Атлантика, коментира еврокомисарят по търговията

14:27 | 10.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Gabriela Angotti-Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabriela Angotti-Jones/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) предлага със САЩ да преустановят митата, наложени върху внос на стоки за милиарди долари, за шест месеца. Това коментира еврокомисарят по въпросите на търговията Валдис Домбровскис, цитиран от германския в. Der Spiegel.

Това би надхвърлило четиримесечното замразяване, договорено миналия месец, и ще изпрати сигнал, че Брюксел търси компромис в 16-годишен спор за самолетните субсидии, отбелязва Ройтерс.

"Предложихме спиране на всички взаимни мита за шест месеца, за да се постигне компромисно решение“, коментира Домбровскис пред вестника.

"Това би създало необходимо пространство за дишане за индустриите и работниците от двете страни на Атлантика", добавя той.

През март двете страни се договориха за четиримесечно спиране, обхващащо всички американски мита върху внос от ЕС в размер на 7,5 млрд. щатски долара и всички мита на ЕС върху американски продукти в размер на 4 млрд. долара, което е резултат от дългогодишни дела на Световната търговска организация заради субсидиите за производителите на самолети Airbus и Boeing.

Домбровскис каза още, че следи отблизо законите на американския президент Джо Байдън относно „Купувай американското“, които предвиждат американските обществени поръчки да се възлагат изключително на американски фирми.

„Нашата цел е да се стремим към пазари за обществени поръчки, които са възможно най-отворени по целия свят“, коментира в тази връзка Домбровскис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
0pk
преди 3 години
бай Дън не ги ли отмени тия мита вече бре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още