IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира помощ за Афганистан, Босна, Либия, за да ограничи миграцията

Някои държави от блока вече работят по свои двустранни пактове за подкрепа и съдействие с рискови за нелегалния трафик на бежанци държави

15:42 | 28.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) работи по планове за укрепване на отношенията с т.нар. "страни партньори" като част от своя пакт за миграцията и убежището.

Изтекли документи на Комисията от по-рано този месец, очертават проектопредложения за Афганистан, Босна и Херцеговина, Либия, Мароко и Тунис, пише онлайн изданието EUObserver.com.

В документа за Афганистан се предлагат незабавни и краткосрочни планове, включително изпращане на екип на агенцията за гранична охрана на ЕС Frontex в съседен Пакистан.

„Frontex в момента не извършва дейности, свързани с границите в Афганистан“, казва се в документа, като се отбелязва, че не се предвиждат преговори за работно споразумение със страната.

Водят се и разговори за отпускане на около 1 млрд. евро за Афганистан в рамките на новия портфейл на ЕС от 79,5 млрд. евро, известен като Инструмент за съседство и сътрудничество за развитие.

В доклада също така се казва, че „работата за придвижване на това напред чрез многогодишната индикативна програма на страната 2021-2027 г. сега е преустановена“.

Още 79 млн. евро се предвиждат за 2022 г. за справяне с „регионалното измерение на афганистанското разселване", посочва се в документа.

Що се отнася до Босна и Херцеговина, ЕС планира да обсъди своята миграционна политика и перспективите за разширяване през ноември и декември, вкл. и мерки за финансиране. „Босна и Херцеговина е призована да приеме секторни стратегии за цялата страна, чието изпълнение може да получи финансова подкрепа от ЕС“, посочва се в доклада.

Относно Либия се казва, че трябва да се изгради основана на права система за миграция и убежище. На страната вече са предоставени около 455 млн. евро от ЕС. Повече от половината са похарчени за защита на мигрантите, а една трета - за „стабилизиране на общността" и управление на границите, посочва се в доклада.

ЕК иска да предостави на Либия „гъвкав източник на финансиране, за да отговори на променящите се нужди и маршрути“. Това включва укрепване на работната група, създадена за спасяване на блокирани мигранти и бежанци в Либия преди края на годината.

ЕК иска също така да проведе диалог с Либия за миграцията след президентските избори в средата на декември.

Що се отнася до Мароко, ЕК иска Рабат да засили граничния контрол, операциите по издирване и спасяване и да разбие контрабандните мрежи. В ход са и планове за "структурирано сътрудничество" с Frontex и мароканските власти. Предвижда се и работно споразумение с полицейската агенция на ЕС Европол.

Що се отнася до парите, Комисията казва, че се подготвя проектобюджет за 2021-2027 г. и вероятно ще се съсредоточи върху основните причини за миграцията, наред с други неща. В документа се посочва, че Мароко ще може да използва друг фонд, създаден за други съседни страни, за ограничаване на миграцията.

Последна актуализация: 14:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още