IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира намаляване наполовина на срока за командироване на работници

Ако промените бъдат приети, чуждестранни работници ще могат да плащат данъци и осигуровки в своята страна само в едногодишен срок

11:47 | 20.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският парламент съобщи, че със Съвета на ЕС са постигнали споразумение по подготвяните промени в директивата за командироването на работници. Предвижда се с влизането в сила на тези промени срокът на командироване да бъде намален двойно - от две години, както е сега, на една година.

Командирован работник е служител, изпратен от своя работодател временно в друга държава от ЕС, за да предоставя дадена услуга. Командированите работници запазват своите трудови правоотношения с изпращащото дружество, а техният престой в приемащата държава е временен.

По новите правила след изтичането на срока от една година, който може да бъде удължен с шест месеца, работникът в чужбина ще трябва да плаща данъци и осигуровки в приемащата страна и да получава възнаграждение според ставките на местния трудов пазар. Предвижда се разходите за наем и пътуване да не бъдат приспадани при данъчното облагане, а да бъдат пряко покривани от работодателя. 

Ако бъдат изцяло одобрени, промените ще трябва да бъдат въведени в срок от две години. След влизането им в сила изпратените в чужбина работници ще могат да плащат данъци и осигуровки в своята страна само в едногодишен срок.

След това те ще могат да останат в приемащата държава, но ще бъдат със статут на "мобилни работници" и ще бъдат облагани изцяло по местното законодателство. За шофьорите в международните превози ще бъде прилагана тази директива, докато за тях бъде прието отделно законодателство, отбелязва комисията по заетост и социални въпроси на ЕП, цитирана от БТА.

По данни на ЕК между 2010 и 2015 г. броят на командированите работници в ЕС се е увеличил с близо 41%. През 2015 г. в ЕС са били отчетени над два милиона командировки със средна продължителност от четири месеца. Командированите работници представляват едва 0,9 на сто от общата заетост в ЕС и 0,4% от заетите на пълно работно време. В строителството са извършени 41,5% от общия брой командировки. В производството са били командировани 24,6 на сто, в услугите в областта на образованието, здравеопазването и социалната дейност – 14,2% и в бизнес услугите – 10,4%.

Половината от всички командировани работници в ЕС пристигат в Германия, Франция и Белгия, показват още данните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още