IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира да ускори инвестициите в големи иновативни проекти

Блокът иска да засили трансграничните инициативи в области като водородни технологии, устойчив транспорт, 5G и блокчейн

08:59 | 04.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европа се устремява към по-бързо въвеждане на иновативни проекти в няколко държави, които ще помогнат в борбата на региона с изменението на климата и ще ускорят дигиталната трансформация, предава Bloomberg.

Регулаторният орган на Европейския съюз обмисля инструменти за засилване на трансграничните инициативи в области като водородни технологии, устойчив транспорт, 5G коридори и блокчейн, сочи проект на индустриална стратегия, до който Bloomberg News е имал достъп.

Редица държави членки вече са сигнализирали за планове за обединяване на усилията по пакета за икономическо възстановяване на ЕС, посочва Европейската комисия в документа, който трябва да бъде публикуван в сряда.

„Комисията оценява възможностите за ефективен механизъм за ускоряване на изпълнението на такива многостранни проекти, като дава възможност за съчетаване на финансиране от държавите членки и ЕС“, се казва в документа.

„Прилагането на правилата за конкуренция, по-специално правилата за държавната помощ, ще гарантира, че публичните средства за възстановяване не заменят, а предизвикват допълнителни частни инвестиции.“

ЕС изгради два стълба на своя план за възстановяване - зелен и цифров, като има за цел да засили своето лидерство в глобалната борба срещу изменението на климата, да стимулира иновациите и да намали зависимостта от вноса на критични суровини.

ЕС може да помогне за ускоряването на големите трансгранични проекти, като опрости процедурите за издаване на разрешителни, подпомогне научните изследвания и помогне за стимулиране на частните инвестиции.

В рамките на своя водещ проект за разработване на батерии с участието на много държави, на над десет държави беше дадена зелена светлина да отпуснат най-малко 6,1 млрд. евро публична помощ за компании от Tesla Inc. до Bayerische Motoren Werke AG.

Проектът за ревизираната индустриална стратегия също предвижда следните стъпки за ускоряване на зелената промяна през следващите месеци:

- Обновена стратегия за устойчиво финансиране и законопроект за устойчиво корпоративно управление.

- Предложение за налагане на въглеродна цена върху вноса на стоки с интензивни емисии чрез така наречения Механизъм за регулиране на въглеродните граници.

- Предложение за европейски подход към въглеродните договори като част от планирана ревизия на системата за търговия с емисии на ЕС.

- Мерки в подкрепа на приемането на корпоративни споразумения за покупка на енергия от възобновяеми източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още