IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС одобри държавна помощ за Гърция, Португалия и Полша заради коронавируса

Общата стойност на подкрепата за трите страни е 37 млрд. евро

20:19 | 04.04.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Европейската комисия одобри серия от икономически пакети на стойност милиарди евро за Гърция, Полша и Португалия, за да помогне за смекчаването на въздействието върху икономиката от коронавируса чрез грантове и гарантиране на заеми, предава Ройтерс.

Комисията, която прилага антитръстовите регулации на ЕС, разхлаби правилата си миналия месец, за да позволи на правителства на страни членки на съюза да подкрепят бизнеси и банки, след като заводите започнаха да затварят, а европейците бяха инструктирани да останат в дома си, за да се спре разпространението на вируса.

В поредица от съобщения късно в петък и днес Комисията одобри държавна помощ от 13 млрд. евро за португалската икономика, план за 22 млрд. евро държавни гаранции за Полша и програма за 2 млрд. долара за Гърция.
Комисията е преценила, че програмите няма да навредят на конкуренцията в ЕС.

„Програмата за гарантиране на заемите за Полша ще позволи на полските компании, засегнати от настоящата коронавирусна криза, да покрият непосредствените си нужди от оборотен капитал и инвестиции“, каза заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестагер в комюнике.

За Португалия тя заяви, че 13-те млрд. евро ще „позволят на страната да предостави директни грантове и държавни гаранции по заеми, за да помогне на малки и средни предприятия и на големи компании да покрият нуждите си от инвестиции и оборотен капитал“.

Програмата за Гърция позволява държавни гаранции по заеми за попълване на оборотния капитал, посочи Вестагер.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
Ами за какъв ч.еп , тогаз сме поданици на Брюксел ... нали сме винаги по- католици и от папата , кой има извънредно положение до 13 май ...а ?!Вярно , Путин е виновен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Бидонойл
преди 3 години
Глупостите му рядко имат нужда от коментари. Нали чукча не читател, чукча писател. До вчера критикуваше правителството, че ще взима заеми, а когато ЕС дава зелена светлина на няколко други държави да теглят големи кредити, що няма и за нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
***, нали ЕС беше лош?Кво тогава ми скимтиш тука, отивай да молиш джуджака, на който се кланяш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
ing5rov
преди 3 години
Ами за нас ? Нали сме най- най- ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още