ЕС обмисля допълнителен данък за пазарен достъп за 70 000 компании

Според Йоханес Хан приходите от налога може да достигнат до 10 млрд. евро и ще се използват за финансирането на програмата за помощ на страните членки

ЕС обмисля допълнителен данък за пазарен достъп за 70 000 компании

Снимка: Bloomberg L.P.

Още по темата
Коментари
1
 
1
 
1
преди 7 месеца
Тоя безусловен инстинкт "дайте да таксуваме богатите за всяка наша *** идея" някак трябва да бъде пресечен.

Много е лесно така - обещаваме да гепим пари от някакви популярно необичани "гиганти", сякаш работещите там пасат трева, а не се изхранват именно от нашето потребление, и първото нещо, което ще направят, няма да бъде да ни вдигнат цените.

Не може обаче тия лекенца във всякакви видове парламенти до безкрай да се крият зад измисления враг — големият бизнес. Трябва най-накрая някой да проумее откъде идат парите.

Инак, по конкретния повод: от COVID-19 пострадаха в крайна сметка хората. Затова ролята на правителствата е да намерят пари, например чрез заеми, и да помогнат на най-закъсалите да изтеглят, след което чрез данъци да наберат обратно парите, с които да погасят заемите. По същия начин главата на семейството набира ресурс, за да излекува болното си дете примерно. Няма нищо скандално, нали именно това е смисълът на социалната държава — големите товари ги носим всички заедно, за да не премачкат най-уязвимите.

Дръжте го бизнеса надалече от тия тънки сметки...