IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля допълнителен данък за пазарен достъп за 70 000 компании

Според Йоханес Хан приходите от налога може да достигнат до 10 млрд. евро и ще се използват за финансирането на програмата за помощ на страните членки

09:56 | 01.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз може да обложи с допълнителен данък за достъп до единния пазар 70 000 компании. Средствата ще са за финансирането на спасителната програма на блока в размер на 750 млрд. евро. Това посочва еврокомисарят по въпросите на бюджета Йоханес Хан в интервю за в. Financial Times.

По думите му няма друга алтернатива освен Европейската комисия да получи нов източник на директни приходи, за да може да обслужва дълга, който ще поеме в рамките на спасителния план, обявен миналата седмица. Това може да включва евентуален нов данък в годишен размер от 10 млрд. евро, който според Хан ще обхваща 70 000 компании в Европа с оборот от над 750 млн. евро.

„Това, на което се надяваме – най-късно до края на 2027 г., е да имаме функциониращ, постоянен поток от нови собствени средства за нашия бюджет“, заяви комисарят, според когото целта на блока е 15-20 млрд. евро на година.

Единствените възможности, освен намирането на тези нови приходи, би било политически неприемливото намаляване на разходите или по-големи вноски на страните членки, обясни още той. „Не виждам реални алтернативи“, заяви той. „По-малък бюджет няма да бъде приемлив за по-голямата част от страните членки. А колкото до бъдещите вноски, не виждам апетит от никого“ за тяхното увеличаване, заяви той.

Въвеждането на нов данък ще направи европейския бюджет по-малко зависим от вноските на страните членки, които съставляват преобладаващата част от приходите на блока. Но новият план може да се изправи пред политически препятствия, посочва Financial Times, тъй като традиционно европейските държави са предпазливи по отношение създаването на нови източници на средства като митнически такси например.

Евентуалното приемане на подобен нов европейски данък ще изисква одобрението на всички 27 страни членки, както и на Европейския парламент.

Налогът върху големите компании, който все още се намира в много ранен етап от обсъжданията на ЕК, може да е под формата на еднократно плащане за достъп до единния пазар на блока. Размерът на този налог ще се определя от размера на компанията, заяви Хан. По думите му най-големите предприятия може да се разделят на две-три категории.

Другите варианти пред ЕК са промени в данъка за въглеродни емисии, приходи от разширяване на схемата с търговия на емисии и данък върху дигиталните компании.

По думите на Хан новият данък „не е насочен към индивидуални данъкоплатци, но от друга страна пасва перфектно на нашите политически приоритети“ като справянето с климатичните промени.

В своето интервю еврокомисарят отхвърли обвиненията на коментатори, че новият данък и плановете за общ дълг представляват скок на ЕС към пълномащабен фискален съюз.

„Това, което правим тук, е напълно ограничено във времето, не въвеждаме нищо през „задната врата“, посочи той.

„Размерът е това, което може би притеснява някои хора, но ние не финансираме стар дълг,не предоставяме бюджетна подкрепа, набираме пари на капиталовия пазар, за да инвестираме във възстановяването и устойчивостта на нашите страни и компании. На това трябва да се гледа като на инвестиция“, допълни той.

Той също така допълни, че отпускането на средства ще бъде съпътствано от реформи в отделните страни членки, което ще ги направи по-малко зависими от другите държави в случаи на бъдещи кризи. „Няма да е устойчив (планът – бел. ред.), ако дадена страна винаги иска подкрепа, защото не може да финансира сама възстановяването си. Това е нещо като предупредителен сигнал за някои държави“, допълни още Хан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ivan.arnaudov
преди 3 години
Тоя безусловен инстинкт "дайте да таксуваме богатите за всяка наша *** идея" някак трябва да бъде пресечен.Много е лесно така - обещаваме да гепим пари от някакви популярно необичани "гиганти", сякаш работещите там пасат трева, а не се изхранват именно от нашето потребление, и първото нещо, което ще направят, няма да бъде да ни вдигнат цените.Не може обаче тия лекенца във всякакви видове парламенти до безкрай да се крият зад измисления враг големият бизнес. Трябва най-накрая някой да проумее откъде идат парите.Инак, по конкретния повод: от COVID-19 пострадаха в крайна сметка хората. Затова ролята на правителствата е да намерят пари, например чрез заеми, и да помогнат на най-закъсалите да изтеглят, след което чрез данъци да наберат обратно парите, с които да погасят заемите. По същия начин главата на семейството набира ресурс, за да излекува болното си дете примерно. Няма нищо скандално, нали именно това е смисълът на социалната държава големите товари ги носим всички заедно, за да не премачкат най-уязвимите.Дръжте го бизнеса надалече от тия тънки сметки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още