IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС настоява Италия да даде по-добро обяснение за дълга си

В противен случай страната ще трябва да приеме вероятността срещу нея да бъдат предприети юридически действия

16:00 | 12.06.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси призова Италия бързо да предостави всяка нова информация, с която може би разполага, за да обясни високото ниво на дълга си или да приеме вероятността срещу нея да бъдат предприети юридически действия, информира Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Готови сме да вземем предвид всички нови елементи, които Италия може да представи, но нека не губим време, каза Московиси.

Европейската комисия, която следи бюджетните планове на 28-те страни членки на ЕС, заяви, че държавният дълг на Италия е достигнал 132,2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2018 година, което силно надвишава европейския праг от 60 процента. За текущата година се прогнозира дългът да нарасне до 135 процента.

Вицепремиерът Матео Салвини каза днес, че правителството иска да може да намали данъците и изключи увеличаване на ДДС или въвеждане на нов данък върху имуществата или спестяванията, предаде Ройтерс.

Със сигурност няма да въвеждаме нови данъци, няма да вдигаме ДДС, няма да налагаме данък за имуществата, няма да докосваме спестяванията в италианските банки. Искаме да освободим ресурси, подчерта вицепремиерът.

Италианското правителство може да обложи с данък парите в брой и други ценности, съхранявани в депозитни кутии в банките, съобщи по-рано днес италиански вестник, цитирайки изказване на Салвини в телевизионна програма.

Според изданието Салвини е заявил във вечерно телевизионно предаване, че депозитните кутии в Италия съдържат активи за стотици милиарди евро.

"Пари, които на практика са скрити", е казал той, намеквайки, че депозитните кутии са начин за укриване на доходи и активи от данъчните власти.

Гражданите, които доброволно декларират съдържанието на депозитните си кутии ще бъдат обложени с ниска ставка от около 15 процента, е допълнил Салвини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 4 години
Съществената причина за сегашния дълг на Италия е европейската грешка за неограничавани щети от работата на Европейската централна банка.Ако не се допускаше европейската грешка, Италия нямаше да има сегашния дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още