ЕС напряга мускули, за да се противопостави на газовите игри на Путин

Досега Москва винаги обръща внимание на антимонополни разследвания от страна на Брюксел, но дали това ще продължи?

ЕС напряга мускули, за да се противопостави на газовите игри на Путин

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Още по темата
25.10.2021
Високите цени на газа плашат вече и Русия
21.10.2021
Коментари
   1| 2    
1
 
2
 
19
Solar Power до: Императорът
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Освен това напрегни се да си спомниш ембаргото на арабите преи 40 години срещу сащ :))) И какво получиха ? САЩ стана най големия производител на петрол и направиха и електрическа кола още през 80 те.. Така, че от много напъни накрая те ще си ползват горивото :)
2
 
3
 
18
Solar Power до: Императорът
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Аз пък съм офгрид и изобщо не ме интересуват. Ток и топло без пари ! И да напълно е постижимо и то за България. Аец, вец,вятър и слънце. Имаме абсолютно всичко БЕЗ ПАРИ иДа можем и без една капка газ !!!
1
 
7
 
17
Bones до: Моабет да става
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Отлична дисекция на ситуацията. Само ще добавя, че цялото врещене за газта през Украйна идва от сащ... Имат си хората там инвестиции, бранят ги с измръзналите гъзове на всички европейци. А ЕС го раздава малко като садомазохист в клинична фаза. Хем го боли от ужасния руски газ, хем заплашва и реве щом не го получава. Такива ти ми истории... Напълни се с откачалки и това няма да доведе до нищо добро.
1
 
5
 
16
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Интересно много коментари и нито един по детайлите в статията.Амос Хохщайн казва: "ако Русия има газ, който да достави по "Северен поток 2", то би трябвало да има и газ, който да достави през Украйна или други газопроводи". Той как си я мисли тази работа- бучиш пръчка пиеш вино? Където искаш на границата с Русия биеш сонда и тръгва газ колкото искаш. Газапроводите са свързани с определени находища и определена инфраструктура. Тоест те имат определин капацитет и възможности. Газопроводите в Украйна и СП2 идват от различни находища и дори да има известна свързаност то тя не е целят капацитет, а вероятно 5-10%. Тази свързаност също струва пари и не е оправдано да се изгражда ако всичко функционира както е предвидено. После каква ще е цената ако се прекара през СП2 и през Украйна? Защо никой не обръща внимание на това. Въпреки че Газпром нееднократно го подчертава.И още: "Мисля, че всеки отворен, свободен пазар би очаквал това".Кой пазар е отворен и свободен? Пазар на който се опитват да ти диктуват от къде да минеш и как да определяш цената нарича свободен? Значи ще отида на пазара за домати и ще кажа на продавача: Искам гръцки домати на да ги прекараш през Албания. Друг ще си купва домати и се договори за цената и на другият ден даде продавача на съд защото на другият пазар доматите са 50 ст по-евтини. Като си се договарял къде си гледал. И пак по повод свободният пазар "Договорите вече нямат клауза, забраняваща препродажбата на природен газ". Значи по Грьонингенският модел 50 години е имало такава клауза. Когато СССР почва да продава газ в Европа договорите не са измислени от руснаците, а повтарят съществуващите от години принципи. Сега обаче тези исторически утвърдени принципи вече не важат защото Газпром е извън ЕС и може да променяме правилата и да позволи да се правят злоупотреби с отстъпките за по-далечни маршрути. Съда ще глоби Газпром. Какво има да ги глобявате. Спрете да купувате и толкоз. Аз когато имам подозрение че един търговец е мошенник не купувам от него.И на края, но не по важност, аз пък мисля при отвореният и свободен пазар би трябвало да се очаква газ от Катар, САЩ, Австалия и всякакви други износители на LNG. Амос Хохщайн защо не ги споменава?
1
 
7
 
15
0pk
преди 8 месеца
Само да не прцне докат ги напряга, останалото ще се изпере лесно. :]
2
 
11
 
14
markov до: Императорът
преди 8 месеца
Стоенчо го е хванала щизофренията. Ту Руснаците продават скъпо и изнудват ЕС, ту обръща палачинката как Руснаците се били прецакали и продавали евтино. И това в един и същи ден ...........голем смях , голяма криза за опорки.
1
 
8
 
13
ing5rov до: bgMan
преди 8 месеца
гъзните
1
 
11
 
12
преди 8 месеца
И какви мускули напряга ЕС като няма никакви.
1
 
10
 
11
Императорът до: Стоян Петров
преди 8 месеца
Стоенчик, само 3-4 държави си запазиха дългосрочните договори. Останалите ги скъсаха, щото руснаците били лоши, много ги карали да плащат, искали да купуват на пазарни цени. Е, сега купуват на пазарни. Стегни се малко, хем ревеш как Газпром изнудвали клиентите, хем твърдиш, че им продавали газ 4 пъти под пазарната цена. Последно кое?
4
 
10
 
10
Императорът до: alex8712
преди 8 месеца
Путин поръчва нещо, което е решено предварително, за да трупа рейтинг !!! Толкова ли не разбирате? По предварителните планове на Газпром, запълването на газохранилищата в самата Русия, ще завърши на седми ноември. Къде ще дява природният газ после Газпром, освен да започне да запълва и европейските? Четете малко повече и мислете преди да коментирате... още повече, че и това трудно ще спаси ЕС. Просто вече е късно и само СП 2 може да спаси положението. Впрочем без значение дали той работи или не, Газпром ще си избие парите за строителството му още до напролет - при тия цени.
   1| 2