IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да финансира фонд за възстановяване от 1,5 трлн. евро с облигации

Мога да си представя това да се случи, но още нищо не е решено, предупреди заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис

10:49 | 14.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabriella Angotti-Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabriella Angotti-Jones/Bloomberg

Европейският съюз може да финансира фонд за възстановяване в размер на до 1,5 трлн. евро с облигации, гарантирани от страните членки. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред германския вестник Handelsblatt.

Миналата седмица европейските министри на финансите се договориха за пакет от мерки на стойност половин трилион евро, с който да облекчат удара на коронавирусната пандемия. Те обаче оставиха нерешени редица спорни въпроси за това как да бъде споделена финансовата тежест.

Министрите също така отложиха решаването на въпроса и за това с какво ще се плати за фонда за преходно възстановяване, тъй като това засяга директно спора за съвместното издаване на дълг.

На въпрос дали е възможно финансирането на подобен фонд с облигации в размер на до 1,5 трлн. евро, Домбровскис каза, цитиран от Ройтерс: „Мога да си представя подобна финансова рамка. Но все още нищо не е решено“.

По думите му фондът би могъл да се финансира с облигации, подкрепени от гаранции на страните членки на ЕС. На въпрос дали ЕК ще набере пари на пазарите за фонда, той отговори, че този въпрос е необходимо да бъде обсъден сега и очаква да е на дневен ред при предстоящата видеосреща на европейските лидери.

По думите на Домбровскис ЕК е отворена към всякакви възможности, разрешени от Договорите от Лисабон. Той обаче направи едно уточнение: „Не изключваме нито една опция, ако държавите членки се съгласят на нея. Както знаем това не се отнася за еврооблигациите“.

Споразумението на финансовите министри на ЕС остави въпроса с еврооблигациите – съвместно издаден дълг от страните членки, нерешен. Споменаването на „иновативни финансови инструменти“, без да се засяга директно темата, позволи и на двете страни в спора „за“ и „против“ да обявят, че са постигнали успех.

Споразумението предвижда почти неограничено използване на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ). По думите на Домбровскис все още не е сигурно дали Италия и Испания – двете най-тежко засегнати от коронавируса страни в Европа, ще кандидатстват за заем от ЕСМ.

„Самия факт, че еврогрупата се договори за коронавирусен спасителен пакет, улеснява достъпа на всяка задлъжняла членка до капиталовите пазари. Никоя държава от еврозоната няма проблем да намери купувачи за своите държавни облигации“ заяви той.

Домбровскис също така изрази мнението, че не е изключено настоящата криза, предизвикана от пандемията, да удари по-силно европейската икономика от световната криза през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още