IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС към Лондон: Не може и вълкът сит, и агнето цяло

Великобритания трябва да вземе решения, които ще предопределят бъдещето на търговските връзки с блока, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

14:08 | 21.10.20 г.
<p>
	<em>На снимката: Шарл Мишел,&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

На снимката: Шарл Мишел, Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Великобритания трябва да вземе важни решения за Brexit и те ще определят бъдещия й достъп до вътрешния пазар на ЕС, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред Европейския парламент, като подчерта, че сега Лондон трябва да преодолее безизходицата в търговските преговори.

Разочарованият Европейски съюз и разтревожената Великобритания направиха взаимен призив за компромиси, за да избегнат бързо наближаващия разрушителен финал на петгодишната драма за Brexit, който би допринесъл за икономическите последствия от коронавирусната криза, пише Ройтерс.

От ЕС заявиха, че все още е възможна сделка преди края на годината, когато изтичат настоящите търговски условия на Великобритания и когато безмитната търговия вече не може да бъде гарантирана.

„Времето е много малко и ние сме готови да водим преговори 24/7 по всички теми, по правните текстове. Обединеното кралство трябва да вземе решения и това е техният свободен и суверенен избор“, каза Шарл Мишел.

„Техният суверенен отговор ще определи нивото на достъп до нашия вътрешен пазар, това е просто здрав разум“, каза той.

Мишел заяви, че 27-те членки на ЕС са еднакво готови за рязко прекъсване на търговските връзки в края на годината без ново споразумение за партньорство.

„Brexit означава Brexit, както казваше Тереза Мей (бившият британски премиер). Но Brexit означава също да правим избори относно бъдещите ни отношения “, каза Мишел.

„Ние не се нуждаем от думи, ние се нуждаем от гаранции“, каза той за така наречените равнопоставени гаранции за лоялна конкуренция. „Искат ли нашите британски приятели да регулират държавната помощ и да поддържат високи медицински стандарти? Ако е така, защо да не се ангажират за тях.“

Brexit не е наше решение

Относно начините за разрешаване на евентуални търговски спорове Мишел настоява да се постигне споразумение за „обвързващ, независим арбитраж“, който ще може бързо да коригира всички нарушения на пазара.

По думите му проектът на нов законопроект за вътрешния пазар в Лондон, който, ако бъде приет, би подкопал по-ранната сделка за раздяла на Великобритания с ЕС, само затвърди убеждението на блока, че има нужда от строг контрол на всяка нова сделка с Обединеното кралство.

„Brexit не беше нашето решение и не беше решение на нашите рибари“, каза Мишел и добави, че липсата на достъп до водите на Обединеното кралство ще нанесе „извънредни щети“ на промишлеността на ЕС.

„ЕС се стреми да запази взаимния достъп до риболовните води в Обединеното кралство и квотите за улов, точно както Лондон иска непрекъснат достъп до пазара на блока от 450 милиона потребители за своите компании“, каза той.

„Но Великобритания иска достъп до единния пазар, като в същото време може да се отклони от нашите стандарти и разпоредби, когато им е удобно. Не може хем вълкът сит, хем агнето цяло“, заяви Мишел пред депутатите от ЕС.

Преговарящият за ЕС за Brexit Мишел Барние заяви на същата пленарна сесия, че споразумението може да бъде постигнато, ако двете страни работят конструктивно.

„Времето е от съществено значение ... Заедно с британските си колеги, ние трябва да намерим решения и за най-трудните области“, каза Барние в коментар, който тласна британския паунд нагоре на валутните пазари.

Към 12:13 часа българско време британската лира поскъпва с 0,75% до 1,3041 евро за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още