IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска запазване правата за пребиваване във Великобритания и в преходния период

Намаляването на имиграцията беше ключова причина за гласуването на Brexit

22:29 | 10.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гражданите на Европейския съюз (ЕС) трябва да могат да си осигурят пълни права за пребиваване по време на двугодишния преходен период, след като Великобритания напусне блока, заявиха в сряда представители на останалите 27 страни членки, предава Ройтерс.

Намаляването на имиграцията беше основна причина 52% от британците да гласуват за Brexit през юни 2016 г., след големия приток на граждани от ЕС в страната, особено от по-бедните страни от Източна Европа.

Формално Великобритания напуска ЕС в полунощ на 29 март 2019 г., но сега се готви да преговаря с ЕС за условията на двугодишния преходен период след тази дата, за да помогне за ограничаване на негативното влияние върху компаниите и хората.

Посланиците на другите 27 страни членки се споразумяха с Европейската комисия (ЕК) днес, че правата за пребиваване на гражданите на ЕС трябва да останат в сила и след Brexit, тъй като Великобритания все още ще е обвързана с всички закони на ЕС по време на преходната фаза.

Съвместен доклад на ЕС и Великобритания, публикуван през декември 2017 г., сочи, че крайната дата за правото на гражданите на ЕС да си осигурят пребиваване в Обединеното кралство, трябва да бъде 29 март 2019 г., но оставя място и за "подходяща адаптация".

Дипломатите заявиха, че позицията на ЕС за правата на гражданите вече е по-малко политически противоречива, защото имиграцията вече не е толкова гореща тема, колкото беше по време на референдума.

"Днес има голямо изтичане на хора от Великобритания. Много поляци напускат. Много британски пенсионери напускат заради испанското слънце, за да станат пенсионери там, докато все още могат. Ако не друго, бих казал, че Великобритания днес има проблем с привличането на работници", коментира един от дипломатите от ЕС.

Но някои поддръжници на Brexit не са съгласни.

"Свободното движение трябва да приключи, когато напуснем на 29 март 2019 г. В противен случай няма да поемем контрол по начина, по който искахме при референдума", коментира британският депутат от консерваторите Якоб Рийс-Мог, който е и виден евроскептик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още