IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Великобритания могат да се споразумеят за риболова до края на годината

От Националната федерация на риболовните организации прогнозират, че споразумението ще бъде сключено до края на тази година

17:12 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Mary Turner/Bloomberg</p>

Снимка: Mary Turner/Bloomberg

Великобритания и Европейският съюз може да успеят да постигнат компромис по отношение на риболова. Блокът ще получи достъп до водите на Обединеното кралство в замяна на по-високи квоти за Великобритания, заявиха представители на индустрията на Острова, цитирани от Ройтерс.

Двете страни започнаха четвъртия кръг от виртуалните си преговори за споразумение за свободна търговия и за бъдещите отношения. Изглежда, че сега риболовът доминира разговорите, които ще продължават до петък.

Преговорите, насочени към очертаване на ново бъдеще с Великобритания, която за първи път от повече от 40 години е извън ЕС, бяха почти прекратени, когато двете страни подновиха взаимните обвинения в липсата на политическа воля.

Но според Бари Дийс, главен изпълнителен директор на Националната федерация на риболовните организации,  въпреки че споразумението за риболова е малко вероятно да бъде постигнато до края на този месец, това е възможно по-късно през годината.

Миналия месец източници от ЕС заявиха, че блокът е готов да промени позицията си по отношение на риболова.

„Мисля, че ще бъде сключена сделка. Мисля, че има някакъв общ път макар и двете страни да са много далеч една от друга, но това е в природата на нещата ... Усещането ми е, че вероятно ще се сключи сделка през септември или октомври", каза той пред журналисти.

Далеч не само по отношение на риболова, но и по отношение на искането на ЕС за "равнопоставени условия" и гаранции за лоялна конкуренция и сътрудничество в областта на сигурността, преговорите през тази седмица едва ли ще създадат нова основа за постигане на компромис.

В понеделник говорител на британския премиер Борис Джонсън заяви, че правителството се надява дискусиите „да поддържат процеса преди срещата на високо ниво по-късно този месец“.

Очаква де  Джонсън да проведе разговори с лидерите на ЕС, включително с ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още