IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ се отказват да изключат Русия от Swift при нападение на Украйна

Обсъждат се целеви мерки срещи отделни руски банки, съобщават запознати

10:49 | 18.01.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

САЩ и Европейският съюз вече не разглеждат опцията да изключат Русия от международната платежна система Swift, ако се стигне до нападение срещу Украйна. Това съобщава германският вестник Handelsblatt, позовавайки се на анонимни източници, запознати с въпроса.

Според страните изключването на Русия би могло да дестабилизира финансовите пазари в краткосрочен план и да помогне за развитието на алтернативна инфраструктура, която да не е доминирана от западни държави. Това става ясно още от информацията на германския вестник, цитиран от Bloomberg.

Вместо това Вашингтон и Брюксел обмислят възможността за въвеждане на целеви санкции срещу водещи руски банки в случай на агресия от страна на Москва.

Германия обаче настоява за някои изключения от санкциите, за да гарантира, че петролните и газови плащания ще останат възможни.

Засега всички възможности се разглеждат, коментира от своя страна говорителка на американския Национален съвет по сигурността, добавяйки, че преговорите с европейските партньори продължават.

Редица държави са против това Русия да бъде изключена от системата Swift, но опцията все още не е напълно изключена, отбелязва европейски дипломат пред Bloomberg, пожелал анонимност. Руски банки обаче е много вероятно да бъдат санкционирани след евентуална атака срещу Украйна, отбеляза още дипломатът.

По-рано стана ясно, че изключването на Русия от Swift се възприема като „червена линия“ от някои водещи западни европейски страни. Досега Вашингтон и партньорите от Стария континент са обсъждали санкционирането на някои руски банки със санкции, ако се атакува Украйна. Редица от тези европейски правителства са предложили също изключения за някои банки и трансакции, както и постепенното въвеждане на други финансови ограничения.

Всички изисквания на страните членки обаче трябва да бъдат удовлетворени, тъй като отговор на ниво ЕС ще изисква единодушието на всички 27 държави от блока.

Тази седмица се очакват няколко ключови срещи по темата. Във вторник германският министър на външните работи Аналена Бербок ще се срещне в Русия с руския си колега Сергей Лавров. Германската агенция DPA определя предстоящата среща на Бербок с нейния руски колега Сергей Лавров - външния министър с най-голям стаж в Европа, „бойно кръщение" за Бербок, която зае поста в началото на миналия месец. Тя ще се състои в момент, когато отношенията между Германия и Русия са в ниска точка заради редица спорове.

По-късно в четвъртък пък се очаква посещение в Германия на американския държавен секретар Антъни Блинкен.  Освен с Бербок той иска да се срещне и с канцлера Олаф Шолц, за да обсъди политиката на санкции. Ще бъде обсъден и спорният газопровод "Северен поток 2" в Балтийско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 2 години
Елементарно. Европа не може да изкара зимата без доставки на горива от Русия , а те трябва да се плащат. Тогава! Може би вариант през китайската система за бързи плащания или през руската .Избор има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
deaf
преди 2 години
Прочетохте ли,че тази "новина" е от "анонимни източници"? Западът и Русия са в ситуацията предшестваща война. Е,нима ще приемате всичко казано от двете страни на барикадата за чиста монета? А не някаква пропагандна и военна хитрост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
markov
преди 2 години
До сега всичките санкции след краткосрочен ефект водят създаване на местна независима алтернатива. Преди 4-5 години щяха да им изключват картовите разплащания в русия. Не посмяха но заплахите доведоха на развитие на чисто Руска система за картови разплащания. Същото ще стани и със Swift
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
markov
преди 2 години
Е то това беше ясно от самото начало. Същността е: "Според страните ........... и да помогне за развитието на алтернативна инфраструктура, която да не е доминирана от западни държави. Това става ясно още от информацията на германския вестник, цитиран от Bloomberg."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
пхахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още