IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви канадски тип сделка за Великобритания

Проектът ще бъде резервен вариант, в случай че Лондон не успее да представи ясни искания за бъдещите търговски отношения

16:36 | 21.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз се готви да представи на Великобритания структура на търговска сделка в канадски стил преди началото на лятото, ако Островът не успее да уточни исканията си, пише Financial Times, позовавайки се на високопоставени европейски източници.

Резервният план, обмислян от преговарящите по Brexit, подчертава опасенията в Брюксел, Берлин и Париж около подхода на Тереза Мей в бъдещите отношения, които според тях може да е твърде неясен за смислени преговори.

Подобно предложение ще е доста далеч от това, на което се надява Великобритания, с ограничен достъп на услуги, които формират голяма част от британската икономика.

Европейските лидери вече са подчертавали, че „рамката на бъдещите отношения“ трябва ясно да показва икономическите последици от излизането, за да могат компаниите да се подготвят за него.

Страните членки на ЕС искат Великобритания да поеме водещата роля при предлагането на нова основа за отношения. Ако британските преговарящи предложат неизпробвани търговски модели обаче, които комбинират регулаторна свобода с ползи от единния пазар, ЕС е готов да поеме инициативата.

Високопоставен държавен представител от ЕС, работещ по Brexit, казва, че това ще се случи под формата на проект, базиращ се на търговската сделка между ЕС и Канада, която ще бъде представена като краен вариант от Европейската комисия в края на пролетта или началото на лятото.

Ако Комисията види, че не получава яснота по този въпрос, то тогава тя готви предложение от типа „приемате или сделка няма“, казва той. „Това ще стане, в случай, че всичко останало се провали“.

Очаква се Мей да очертае визията си за бъдещите отношения в началото на следващата година, базирайки се на амбициозна търговска сделка с „поръчково“ споразумение, което комбинира най-доброто от това да е извън и вътре в блока.

Великобритания е убедена, че част от дълбоките интереси на ЕС27 за запазване на близки икономически отношения след Brexit постепенно ще променят твърдата начална позиция на блока в преговорите. Британският министър за Brexit Дейвид Дейвис заяви, че е уверен в сделка „Канада плюс, плюс, плюс“.

Високопоставен дипломат от ЕС изразява опасения, че британската страна все още си представя неизпълними сценарии за в бъдеще. Той очаква първите месеци на 2018 г. да настъпи жестоко пробуждане, а британските илюзии да бъдат разбити на пух и прах.

Очаква се резервният вариант да се базира на търговската сделка с Канада със слаб или без привилегирован достъп до услуги. „Плюсът“ ще дойде от свързани споразумения в областта на рибарството, авиацията, сигурността и координацията на външната политика, които не са включени в споразумението между Канада и ЕС.

Съюзът предвижда това споразумение за „бъдещата рамка“ с Великобритания да бъде необвързваща декларация от 20-30 страници, която ще е в допълнение на договора за излизане на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още