IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е напът да преизпълни зелените цели за 2020 г.

Общността вече има амбициите да превърне Европа в първия въглеродно неутрален континент

18:15 | 14.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди години зелените цели на ЕС до 2020 година бяха наречени прекалено амбициозни, но предварителните данни сочат, че общността е напът дори да ги преизпълни.

Според анализите, част от прегледа на състоянието на Енергийния съюз, делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) ще бъде между 22,8% и 23,1% към края на 2020 година. Първоначално заложените бяха за дял от 20 на сто.

Единствено Белгия, Франция и Полша рискуват да не постигнат заложеното, а Нидерландия и Люксембург ще минат "на косъм".

Общността вероятно ще покрие и 20-процентното намаление на емисиите въглероден диоксид (СО2) спрямо нивата от 1990 година. В момента емисиите са най-ниското си ниво от десетилетия, което се вижда особено по отношение на мощностите, включени в схемата за търговия с емисии (ETS).

Нещо повече, в тази насока Брюксел вече има планове за нулев въглероден отпечатък до 2050 година, минаващи през намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 година. Темата тепърва ще бъде обсъдена от държавите в общността, много от които имат редица резерви. Съпротивата обаче изглежда обречена, след като и Европейският парламент се включи в играта с искане за намаляване на емисиите с 60 на сто.

Енергийната ефективност е единствената област, в която ЕС нямаше нужния успех и до 2018 година все още не можеше да достигне целта от намаление с 20% до 2020 година. Разпространението на COVID обаче може да допринесе за изпълнението и на тази задача.

Разбира се, кризата не води до структурни промени в потреблението и подобрението е само временен ефект. Тя обаче може да даде нужното време на общността да преосмисли пътя за постигане на заложените и очакваните нови цели. Един от начините е публикуваната по-рано днес стратегия за обновяване на сградите.

Официалните данни за изпълнението на стратегията 20-20-20 ще бъдат публикувани през април 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"въглеродно неутрален континент" ... ни хора , ни животни ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
cyclop
преди 3 години
Аз съм На Път. Намирам се На Пътя и се движа в посоката, в която отивам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още