IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е готов за действия, ако САЩ наложат санкции срещу "Северен поток" 2

Според комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович ЕС е длъжен да защити своите икономически интереси

10:57 | 26.06.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

Европейският съюз може да отговори, ако САЩ наложат санкции срещу "Северен поток" 2, става ясно от коментар на комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович по време на конференцията на Атлантическия съвет във Вашингтон. Неговото изказване беше излъчено във видеоканала на организацията в Youtube.

"Ние също сме голяма икономика и сме длъжни да защитим своите икономически интереси, своите компании", каза Шефчович на въпрос каква ще бъде реакцията на ЕС по отношение на санкции в енергийната сфера и по-специално за "Северен поток" 2.

Той обаче беше категоричен, че в общността смятат САЩ за свой близък съюзник и предпочита да се водят преговори по този въпрос, а не "да се санкционираме". Комисарят посочи още, че в последните години в Брюксел се работи активно за запазване на транзита на газ през Украйна.

Част от стъпките в тази насока са модернизацията на газопреносната мрежа на Украйна и европейските компании са готови да участват в този процес, гарантира комисарят.

Защитниците на "Северен поток" 2 вече започват да приемат, че това не е изцяло търговски проект. "Никога не съм виждал изцяло търговски проект, който да предизвиква толкова тежки дискусии" на толкова високо политическо ниво за последните три години, каза Шефчович. Той посочи, че в момента в Брюксел се водят интензивни разговори с различни страни относно реализацията на този проект и отчете, че Германия е най-големият лобист за газопровода.

Дебатите не са лесни и има много политически трудности, каза още той и допълни, че ако бъде реализиран, "Северен поток" 2 ще спазва всички европейски правила. Комисарят отбеляза, че в месеците на австрийското председателство ще бъдат придвижени и промените в Газовата директива, която предвижда, че всички газопроводи в ЕС трябва да отговарят на записаното в Третия либерализационен проект.

България вече получи критики, че е забавила преговорите по тези текстове, за които сред европейските институции има силна подкрепа. "Знам, че австрийците са големи поддръжници на тази директива", коментира обаче Шефчович във Вашингтон.

Отвъд Океана той коментира още, че основната цел на Европейската комисия е да гарантира сигурността и прозрачността на енергийните доставки и премахването на изолираността на отделните държави, което ще бъде осъществено чрез интерконекторите. Брюксел работи усилено и за диверсификацията на доставките, като един от начините е втечненият газ.

В същото време енергията, използвана в ЕС, трябва да става все по-чиста, коментира още Шефчович.

Програмата на посещението му във Вашингтон предвижда още и участие в 27-та Световна газова конференция, става ясно от дневния ред на визитата му, публикуван от ЕК. На събитието Шефчович ще обърне внимание на бъдещото на европейския енергиен пазар. Предстоят и срещи с министрите на енергетиката на Русия Александър Новак и на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Автомобилите на Даймлер и Рено жизненоважни ли са за Европа? За собствениците и акционерите им са жизненоважни, защото това им носи приходи. Произвеждат и продават, а хората ги купуват, ако искат.Сандвичите Макдоналдс и Кока Кола жизненоважни ли са за Европа? За акционерите им - да! Просто участват на пазара - предлагат нещо, което потребителите избират дали да купуват или не. Бензиностанциите на Шел и ОМВ жизненоважни ли са за ЕС? Просто компании, които развиват бизнес и явно е полезен за обществото и икономиката на ЕС. ЕС няма никакво отношение към проектите им, освен да създава законова среда за дейността. Останалото е частна инициатива.В проектната компания Nord Stream 2 AG акционери са Газпром, Shell, Engie, Uniper, Wintershall и OMV. Те инвестират собствени кинти в един газопровод, който е частен търговски проект. Газът, който ще доставят, може да бъде купуван или не от пазара - това е както при всеки продукт.Къде тука изобщо бъркаш ЕС и неговите жизнени важности? Проектът не се реализира с еврофондове и бюджетни средства. Или искаш всеки бизнес да минава през разрешителен режим на ЕК? Едно време Политбюро решаваше кое е жизненоважно и кое за народа и държавата. Нещо не се ли отнасяте уекинко пак натам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Вай-вай-въх!ЧЕТВЪРТИЯ РАЙХ (ЕС) ЩЕ СИ ПОКАЖЕ ЗЪБКИТЕ! Ти да видиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 17
Sokratus
преди 5 години
Марош Шефчович е голям бърборкьо! За да защитаваме нещо толкова яростно, трябва да ни е жизнено важно! А Северн поток 2, жизнено важен ли е за Европа? Той дори и за Гемания и Австрия не е жизненоважен! Защо тогава се изказва изобщо за бъдещи действия на САЩ, които може и да не се случат. Май няма много работа за вършене този еврокомисар! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 20
studioaa
преди 5 години
Предполагам, че "действието" ще бъде налагане на допълнителни мита на американските дънки, бърбън, Харлей Дейвидсън и американската ГМО соя. Но нищожния пазар на тези стоки не променя аболютно нищо... Докато американските мита за европейските коли, банков сектор и храни ще сринат икономиката на ес... За мен САЩ трябва наложат санкции на всяка банка, която участва в сделка с Иран - най-вече на европейската банка за развитие и да и забранят да събира капитал от американските капиталови пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още