IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е готов да съди Великобритания, ако не изпълни задълженията към бюджета

Според Гюнтер Йотингер който и да наследи подалата оставка Мей, би следвало да изпълни даденото обещание

16:57 | 13.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз може да предаде Великобритания на Европейския съд, ако Лондон не изплати дълговете си към бюджета на ЕС. Това заяви днес еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че правителството на премиера Тереза Мей се е съгласило за погасяването на задълженията. По неговите думи, който и да наследи подалата оставка Мей, би следвало да изпълни даденото обещание. Йотингер настоя, че във взаимоотношенията между ЕС и британската страна следва да има последователност.

ЕК вчера съобщи, че ако Великобритания напусне ЕС без договор, изплащането на задълженията към бюджета ще бъде сред трите основни открити въпроса преди да се пристъпи към преговори за бъдещите отношения. В последните дни кандидатът за следващ председател на британската Консервативна партия Борис Джонсън заплаши, че страната му няма да плати дължимите 40-45 милиарда евро към бюджета на ЕС.

По-рано тази седмица представители на ЕС изразиха увереност, че блокът разполага с достатъчно правни възможности да принуди Великобритания да плати поетите задължения към бюджета на Общността. Т

Според белгийския евродепутат Хилде Ваутманс заплахата на бившия британски външен министър Борис Джонсън, че сметката няма да бъде платена, като неприемлива.

Джонсън, който е възможно да поеме председателския пост в Консервативната партия след оставката на премиера Тереза Мей – и така да стане премиер, заяви преди дни, че Лондон ще откаже да изпълни задълженията си, ако не бъдат постигнати по-благоприятни условия за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още