IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС бори митата на САЩ с мерки срещу вноса на... канута и порцеланови статуетки

Съюзът входира искане пред СТО за консултации с Вашингтон заради наложените мита върху вноса на стомана и алуминий

17:40 | 01.06.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Европейският съюз е подал в петък искане за консултации със САЩ по въпроса за наложените мита върху вноса на стомана и алуминий – първата стъпка в процеса за уреждане на спорове в Световната търговска организация, съобщи представител на институцията.

„Секретариатът на СТО получи искане от ЕС за консултации за уреждане на спор по мерките на САЩ съгласно Член 232“, казва представителят за Ройтерс, добавяйки, че текстът ще стане публичен, едва след като бъде разпространен сред всички страни членки на СТО.

По-рано еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом обяви, че блокът ще се обърне към СТО, за да оспори законността на новите мита, наложени от САЩ, заявявайки, че преговорите с Вашингтон в момента не са възможни.

Плановете на ЕС да отвърнат на новоналожените мита върху вноса на стомана и алуминий, включващи и по-високи мита върху редица стоки, внасяни от САЩ – от дънки до ориз, съобщава още Ройтерс.

В документ от осем страници, входиран в СТО в Женева, ЕС описва увеличаването на митата с 25%, които отчасти целят да ударят избирателните райони на някои от най-близките съюзници на президента Доналд Тръмп.

Това обяснява митата върху вноса на „мотоциклети от над 800 коня“, които таргетират моторите Harley-Davidson, произвеждани в района на говорителя на Камарата Пол Раян, и „уиски бърбън“, произвеждано в Кентъки, от където е лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл.

Целта на ЕС явно са продукти от всякакъв вид, произвеждани със стомана и алуминий, както и малко по-странни стоки като „канута“, „бобени култури“ и „тютюн за дъвчене“. Ударени са и „картите за игра“, макар и само с допълнително мито от 10%.

Втори списък на ЕС с подобна дължина също бе публикуван от СТО, който очертава нови цели, които ще бъдат облагани на по-късен етап, ако търговският спор не бъде разрешен. Това би било лоша новина за американските производители на „статуетки и други декоративни продукти от порцелан“ или на „плазмени почистващи машини, които премахват органични замърсители от проби от електронна микроскопия“.

Европейските лидери настояват, че не искат „търговска война“ с Тръмп. Те обаче са решени да защитят интересите си срещу определяните от тях незаконни американски мита – и за да направят това са готови да ударят по „мивките от неръждаема стомана“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
NickyDickinson
преди 5 години
Леле колко си смешен. И твоят мозък ли вече е изветрял като на палячото Тръмп?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още