IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган откри в Истанбул бъдещото най-голямо летище в света

Днешната церемония за откриването е преди всичко символична и съвпада с 95-та годишнина от основаването на турската република

21:06 | 29.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган откри в понеделник в Истанбул ново летище с астрономически размери – символ на вкуса му към инфраструктурни мегапроекти. Очаква се когато бъде завършено изцяло, то да стане най-голямото летище в света, съобщава БТА.

Надявам се, че летището ще бъде от полза за района и света, заяви Ердоган на пищна церемония по откриването. Той каза още, че името на новото летище ще бъде „Истанбулско летище". 

На церемонията присъстваха лидери от страни от Балканите и Централна Азия, както и емрът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани и спорният президент на Судан Омар ал Башир, издирван по обвинение в геноцид от Международния наказателен съд, отбелязва АФП. 

Сред присъстващите бе и българският премиер Бойко Борисов. „За мен е чест и удоволствие да участвам в тържественото откриване на новото летище в Истанбул, което се провежда на националния празник на съседна, приятелска и съюзническа Турция - 29 октомври“, заяви той, цитиран от правителствената пресслужба.

Българският премиер беше категоричен, че освен непосредствен съсед на България, Турция остава и важен партньор в области като миграцията, борбата с тероризма, енергетиката, земеделието и животновъдството, търговията. 

„Вярвам, че откриването на новото летище символизира както нашите досегашни съвместни успехи, така и бъдещото ни сътрудничество, взаимно доверие, толерантност и мир", посочи още премиерът Бойко Борисов.

Церемонията за откриването в понеделник е преди всичко символична и съвпада с 95-та годишнина от основаването на турската република. Летището се очаква да заработи на пълни обороти едва от края на декември, отбелязва още БТА. Първият търговски полет до столицата Анкара ще бъде осъществен в сряда.

До края на годината от летището ще се обслужват само пет дестинации. В края на декември новото летище ще замести главното международно летище на Истанбул - летище „Ататюрк".

Като се прибави и летище „Сабиха Гьокчен", Истанбул има вече три международни летища.

Новото летище, което ще има първоначален капацитет да обслужва 90 милиона пътници годишно, ще се нареди на този етап сред петте най-големи летища в света.

Но неговият оператор Istanbul Grand Airport /IGA цели до 2028 г. да достигне капацитет от 200 милиона пътници годишно. Това е почти двойно на трафика на понастоящем най-голямото летище в света „Хартсфийлд-Джаксън" в Атланта.

Новото летище е част от големите инфраструктурни проекти, защитавани пламенно от Ердоган, който иска Турция да влезе в групата на 10-те най-развити икономики в света до 2023 г., когато се навършват 100 години от създаването на турската република, отбелязва АФП.

Еродган заяви в речта си, че тове е проект, който „ще остави отпечатък в историята".

Но строежът на летището бе съпътстван от много полемики, най-вече за въздействието върху околната среда и особено за условията на труд на близо 34 000 работници, които работиха на максимални обороти, за да спазят сроковете.

През септември турската полиция задържала стотици работници, протестиращи срещу лошите условия на труд при строежа на новото летище в Истанбул. Повечето от задържаните бяха освободени, но около двайсет души бяха поставени под арест.

Според турските власти около трийсет работници са починали на строежа от началото на строителните работи през 2015 г. Синдикатите твърдят, че тази цифра е много под реалната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още