IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган обеща да овладее инфлацията и обвини опортюнисти за високите цени

Турското правителство нареди на джамиите да правят проповеди в петък, предупреждаващи продавачите да не раздуват цените на стоките

23:05 | 16.09.21 г. 3
<p>
	Турският президент Реджеп Ердоган.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Bloomberg LP

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че правителството му ще постави под контрол резкия ръст на цените и обвини „опортюнисти“ за покачването на цените на основни услуги, предава Bloomberg.

Инфлацията се ускори за трети пореден месец до годишен темп от 19,25% през август, но много турци смятат, че ръстът на цените на храните и на наемите изпреварва общото ниво на инфлацията. Това се случва в момент, когато правителството трябва да се справя с намаляваща подкрепа за Ердоган, който ще се стреми към преизбиране след по-малко от две години.

„Наясно сме с проблемите с разходите за живот, породени от инфлацията“, каза Ердоган по време на събитие в централния анадолски град Кършехир. „Ще предотвратим прекомерен ръст на цените по рафтовете, като поставим инфлацията под контрол възможно най-скоро чрез понижаване на цените и борба с опортюнистите“, допълни турският президент.

Централната банка посочи в неотдавнашен доклад сушата в Турция и по света като причина за ускоряването на инфлацията при хранителните стоки. Покачването на инфлацията в Турция през август тласна основната лихва, приспособена към ръста на цените, на негативна територия за първи път от октомври, като попари надеждите на Ердоган за скорошно намаляване на лихвите.

Правителството нареди на джамиите да правят проповеди в петък, предупреждаващи продавачите да не раздуват цените на стоките. Освен храните и наемите турците изпитват проблеми и заради повишаването на цените на електрическата енергия и строителните материали.

Богомолците трябва „да избягват черния пазар и да не действат опортюнистично“, се казва в петъчната проповед според уеб сайта на Директората за религиозни въпроси, който контролира джамиите. Правоверните мюсюлмани „не превръщат хора в жертви чрез надуване на цените“, се казва още в проповедта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
BobyB
преди 2 години
Колко още, вече се обезцени 5 пъти за последните 10на години? Малко изтърваха момента да го изгонят, той вече се е окопал във властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Турското правителство нарежда на джамииите какво да проповядват!То ако ставаше с ислямски проповеди....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
iezuita
преди 2 години
Ако обезценката на лирата продължи, самите турци ще изгонят този пергиш с камъни.Може би още на следващите избори и всички ще си отдъхнат от него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още