IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equinor ще увеличи износа си на природен газ към Европа, за да облекчи недостига

Норвежкият енергиен гигант ще жертва част от производството си на петрол, за да увеличи доставките на природен газ

11:53 | 27.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Норвежкият енергиен гигант Equinor ще увеличи износа си на природен газ, за да облекчи недостига в предлагането в Европа, жертвайки част от производството си на петрол, съобщава Bloomberg.

Компанията е спряла повторното впръскване на природен газ, който се използва за увеличаване производството на петрол в полето Gina Krog, и вместо това ще изнася суровината, заяви главният изпълнителен директор Андерс Опедал в интервю за Bloomberg TV в сряда.

Освен това компанията засилва производството си на други газови полета, включително на полето Troll, и може да бъде „надежден доставчик на газ за европейския и британския пазар, когато виждаме тези високи цени“, каза Опедал.

Промяната в Gina Krog ще осигури допълнителни 8 млн. куб. м газ на ден, заяви Equinor в имейл. Макар че това е сравнително малко допълнение към общото предлагане на Норвегия, което надвишава 320 млн. куб. м на ден, всяко количество от горивото ще помогне на Европа тази зима.

Запасите на газ на континента са на най-ниските си сезонни нива от поне десетилетие. Потоците от най-големия доставчик – Русия, са ограничени, а конкуренцията с Азия за доставките от втечнен природен газ – напрегната.

Цените на газа и петрола ще останат високи тази зима предвид средните метеорологични условия, каза Опедал. Стартът на противоречивия руски газопровод „Северен поток“ 2, който се смята за решаващ начин Европа да увеличи вноса си на газ, все още е „една от несигурностите“ за пазара, добави той. „Засега не виждаме да идва повече газ от Русия“.

В същото време компанията отчете най-силните си тримесечни резултати от 9 години в резултат на развитията на пазара. Компанията заяви, че ще увеличи рязко и размера на обратните си изкупувания през следващите месеци, докато в същото време запазва дивидента си за тримесечието на ниво от 0,18 долара на акция, съобщава Ройтерс.

Коригираната печалба преди данъците е нараснала до 9,77 млрд. долара през периода юли-септември от 780 млн. долара преди година, което е над оценката за 8,4 млрд. долара в проучване сред 25 анализатори, анкетирани от Equinor.

Компанията планира да изкупи обратно акции на стойност 1 млрд. долара през следващите три месеца, докато предишният план бе на стойност 300 млн. долара.

През предишните три месеца компанията планираше да изкупи акции за същата сума, но в крайна сметка изхарчи само 99 млн. долара.

Equinor ревизира капиталовите си разходи за 2021 г. до 8 млрд. долара от диапазона 9-10 млрд. долара. Средно сумата за 2021 и 2022 г. ще бъде между 9 и 10 млрд. долара.

Акциите на компанията са поскъпнали с 60,6% от началото на годината досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Парен чук
преди 2 години
Ще, ще ама цените растат щото много ЩЕ)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още