IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП ще решава другата седмица дали да не даде Китай на съд заради Хонконг

В проекторезолюция депутатите искат и назначаване на специален пратеник на ООН, който да наблюдава ситуацията в административния район

18:04 | 12.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Европейският парламент (ЕП) ще гласува следващата седмица дали да не даде Китай на съда в Хага заради противоречивото законодателство за националната сигурност на Хонконг, което Пекин наложи на Хонконг, съобщава онлайн изданието Politico.eu.

В проект на резолюция Парламентът „остро критикува приемането на Закона за националната сигурност в Хонконг“ и призовава ЕС и неговите държави членки, в случай че се приложи новият закон за сигурност, да обмислят завеждане на дело пред Международния съд заради нарушаване на съвместната китайско-британската декларация за предаването на Хонконг на Пекин и [Международния пакт за гражданските и политическите права].

Международният съд в Хага е най-високият съдебен орган на Организацията на обединените нации.

Законодателите трябва да обсъдят въпроса следващия четвъртък с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел и да гласуват резолюцията следващия петък. „Ние възнамеряваме да покажем какво може да направи ЕС отвъд извиването на ръце“, коментира евродепутатът от Зелените Райнхард Бютикофер, председател на делегацията на Парламента за връзки с Китай, която ръководи подготовката на резолюцията.

Бютикофер заяви пред медията, че последният вариант на резолюцията е договорен в петък сутринта с членове на Европейската народна партия, социалистите и демократите и консерваторите, както и реформистите. Всички са го уверили, че тя ще бъде подкрепена при гласуването следващата седмица.

Страните членки на ЕС поддържат „мека линия“ по отношение на Китай, а Борел подчерта наскоро, че „няма да влизаме в никакъв вид студена война“ с Пекин. Ходът на Европейския парламент е главно политически, тъй като той няма правомощия върху търговските споразумения и не може да им налага вето.

Предложеният текст също така призовава за назначаване на специален пратеник на ООН, който да наблюдава ситуацията в Хонконг.

"Това е ясен сигнал към китайския президент Си Дзинпин, но също така и към нашите собствени лидери," каза Бютикофер.

Резолюцията идва точно преди планираната видеоконференция между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и китайския премиер Ли Къцян, планирана за 22 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още