IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП обмисля въвеждането на по-строги наказания за измами с виртуални пари

Евродепутатите отчитат, че измамите с виртуални пари са голям източник на приходи за организираната престъпност

12:17 | 04.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент се подготвя да предложи въвеждането на поне 3-5 години затвор в Европейския съюю за измамниците с виртуални пари, включително за извършителите на фишинг и скимиране. Парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи е подкрепила снощи това предложение, съобщи ЕП, цитиран от БТА.

Ако промените бъдат одобрени от мнозинството евродепутати, ще започне обсъждането им с държавите в ЕС.

Предлага се, когато съдиите издадат присъда с максималното предвидено в националното законодателство наказание за случаи на подобни измами, това да означава лишаване от свобода за поне три или пет години.

Предвижда се тези наказания да бъдат налагани на измамници, които "източват" данните от банкови карти или изпращат подмамващи електронни съобщения.

Отчита се, че засега в отделните държави от ЕС законодателството е твърде различно, а това разширява възможностите на престъпниците.

ЕП обмисля в обхвата на новото законодателство да попаднат също действията с виртуални валути. Евродепутатите отчитат, че измамите с виртуални пари са голям източник на приходи за организираната престъпност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още