IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E.On и RWE променят енергийния сектор на Германия

Двете компании си поделят Innogy, а RWE ще получи дял и в E.On

12:03 | 12.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германските енергийни гиганти в Германия RWE и E.On се разбраха да си поделят активите на Innogy, което според анализатори се определя като сериозна промяна на сектора и отявлена стъпка към отказа на страната от ядрена енергетика, пише EurActiv.

В неделя (11 март) E.On съобщи чрез сайта си, че ще купи 76,8% от активите на RWE в Innogy SE, а в замяна RWE ще получи 16,67% от активите на E.On. Офертата към миноритарните акционери в Innogy ще бъде на стойност 40 евро на акция, което определя стойността на компанията на около 22 млрд. евро.

С размяната на акциите двете компании на практика си поделят пазара - E.On ще се фокусира върху мрежата и операциите с клиенти, а RWE ще развива бизнеса с възобновяеми активи на Innogy, както газовите й хранилища.

В момента RWE има силни позиции по отношение на въглищните и газовите централи в страната.

Но тази сделка е и опит на енергийния сектор да оцелее след решението на канцлера Ангела Меркел Германия постепенно да се откаже от ядрената си енергетика, допълва още EurActiv. Предсрочното затваряне на централите коства милиарди на енергийните компании в страната.

Донякъде предстоящата сделка е в по-голяма полза на E.On, която ще получи по-голяма роля в електроразпределението, докато за RWE остава по-рисковия ВЕИ-бизнес. E.On също така ще получи и предимство пред своите конкуренти Engie, Enel и Iberdrola.

Но това е само на пръв поглед, посочва анализаторът Томас Дезер, от Union Investment - акционер и в двете енергийни компании. Според него с помощта на зелената енергия RWEще успее да се справи със затварянето на ядрените централи и предизвикателствата пред въглищните, както и да намери партньори за развитието на вятърните си паркове.

Сделката между двата енергийни гиганта трябва да бъде одобрена от бордовете на компаниите, както и от регулаторите - Европейската комисия и германската антимополна комисия.

Вижте коментар по темата в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още