IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните цени пречат на европейския бизнес да се конкурира с американския

За момента европейците плащаме между 4 и 5 пъти повече за природен газ от американците, коментира директор на BASF

21:56 | 08.11.12 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Способността на Европа да се конкурира с производителите в САЩ е компрометирана от нарастващите енергийни цени на Стария континент, пише Financial Times.

Енергийните цени в Европа са с пъти по-високи от тези в САЩ, където през последните години добивът на шистов газ нараства експоненциално.

Предимството, което имат американските компании се увеличава и ще продължи до 2020 г., коментира BDI, германска индустриална група.

Германски корпорации, като Bayer и BASF са сериозно притеснени за нарастващата разлика в конкурентоспособността между европейския и американския бизнес.

Високопоставени представители на германския бизнес предупреждават, че нарастващата разлика между енергийните цени в Европа и САЩ може да пренасочи инвестиции и производители от Европа към САЩ.

„За момента ние европейците плащаме между 4 и 5 пъти повече за природен газ от американците... Разбира се това е удар за конкурентоспособността на всички европейски производители“, казва Хералд Шуагер, член на борда на директорите на BASF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Можем значително да стабилизираме цената на топлото за 20-30 години, при използване изхвърляната от АЕЦ енергия, количествата са стаховити, енергията веднъж е добита, а се изхвърля безстопанствено. Обсъждането основно тече в темата "И нека Силата бъде с нас" тук, на Инвестора. Енергийната ефективност му е майката.Иначе, по цените...Представете си: СЕГА, въпреки голямата разлика, ЕС ВСЕ ПАК, конкурира Щатите. И онези играят заедно с Русия с/у Стария свят. Момчетата знаят как, споко. Стратегията се казва "разделяй и владей".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Явно, следващите стъпки е премахване на акциза за енергоносителите!Представете си как дянков ще компенсира тези акцизи! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Решението е много просто: Държавите от EС да намалят акцизите и другите такси с които товарят цените на енергоносителите и еврофирмите ще бъдат конкурентноспособни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 11 години
Това не беше ли мотото на еколозите?"Опазете природата, като изгоните бизнеса."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
alsilver
преди 11 години
Това се отнася само за европейския бизнес. А в едно кътче на Балканите понеже бизнесняма, цените си хвърчат двободно до небесата и не пречат на никого. Щом като няма никаква реакция от никого...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
space-man
преди 11 години
Не се оплаквайте, че ако ви пратим Серсемаджииев да ви регулира цените, ще мечтаете за това което плащате сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още