IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийна диверсификация: RWE трябва да съкрати една трета от персонала до 2030 г.

Най-голямата енергийна компания в Германия ще получи обезщетение от 2,6 млрд. евро в рамките на 15 години

19:55 | 16.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският енергиен гигант RWE ще трябва да съкрати около 6 хил. работни места, или една трета от общата работна сила, с която разполага в момента, до 2030 г., като част от плана за енергиен преход и прекратяване на ползването на въглища за производство на електроенергия, съобщава Ройтерс. 

Планът на Германия за постепенно загърбване на въгледобивната промишленост бележи второто сериозно сътресение за RWE през годините след отделянето на бившия филиал на компанията Innogy.

С това също така се ускорява превръщането на RWE в дружество, което ще работи само с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Според Goldman Sachs, заради ниската си пазарна оценка, RWE ще се превърне в силно желана цел за придобиване.

От германското дружество заявиха, че RWE ще получи обезщетение в размер на 2,6 млрд. евро от правителството в рамките на 15 години, за да бъде смекчен удара върху неговия бизнес, като добавиха, че сумата все пак е по-малка от 3,5-те милиарда евро, които ще са необходими за прехода.

 „RWE се разтяга до максимален предел“, каза главният изпълнителен директор Ролф Мартин Шмиц пред журналист, добавяйки: "И ние ще понесем по-голямата част от тежестта, която германското правителство изисква за загърбване на въглищата."

След месеци на ожесточени дебати германското правителство договори в четвъртък план за компенсации с енергийните компании, засегнатите региони и работниците на фона на решението за ускорено спиране на електроцентралите, работещи на въглища до 2038 г.

RWE заяви, че очаква специални компенсации от 500 млн. евро за електроцентрали и открити мини в резултат на споразумението. Около 350 милиона евро ще бъдат заделени като помощ за персонала.

Акциите в групата поскъпнаха с 2% в последните часове на търговията във Франкфурт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още