IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти на ЕК ще решават дали ядрената енергия да бъде „зелена“ технология

Докладът със становището съгласно устойчивата финансова таксономия на Европейския съюз трябва да бъде готов през 2021 г.

11:24 | 06.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) е възложила на Съвместния изследователски център (JRC) да прецени дали ядрената енергетика трябва да се разглежда като „зелена“ технология съгласно устойчивата финансова таксономия на Европейския съюз (ЕС), съобщава Euractiv.

Трябва ли ядрената енергетика да се счита за „зелена“, тъй като е източник на енергия с ниско съдържание на въглерод? Или отделянето на радиоактивни отпадъци автоматично я дисквалифицира от зеления план на ЕС?

Въпросът около ядрената енергетика се превърна в почва за множество дебати между експерти, които съветват ЕК относно устойчивата финансова таксономия, която трябва да определя посоката на частните инвестиции занапред.

Франция и Великобритания блокираха по-рано споразумението, аргументирайки се, че не могат да признаят екологичните ползи на ядрената енергия, която не излъчва почти никакви парникови газове, стоящи зад глобалното затопляне. 

Тъй като държавите членки на ЕС и Европейският парламент се оказаха неспособни да постигнат някакво решение по този проблем, ЕК призова специална експертна група, която да проучи въпроса и да представи своя доклад през 2021 г.

„След оценка на различните варианти Комисията реши да поиска от (Съвместния изследователски център) да изготви технически доклад относно аспектите около степента на вреда на ядрената енергия“, посочва представител на ЕС в документ, публикуван на 10 юни.

По неговите думи ЕК счита, че достоверността на тази оценка ще бъде от решаващо значение за бъдещото третиране на ядрената енергия.

Този ход беше приветстван от Foratom, асоциацията на ядрената индустрия. „Това показва, че (от ЕК) са послушали съветите и  оценката на ядрената енергия ще бъде направена от научни експерти“, коментира Ив Десбезайе, генерален директор на Foratom.

„Това е нещо, към което много заинтересовани страни - включително индустрията, няколко страни членки и членовете на ЕП - призовават през последната година“, добавя Десбезайе.

Докладът на JRC ще бъде преразгледан от експерти по радиационна защита и управление на отпадъците съгласно член 31 от Договора за създаване на европейска общност за атомна енергия (Евратом), както и от експерти по въздействието на ядрената енергетика върху околната среда.

Въпреки това, „този процес не се очаква да приключи преди началото на 2021 г.“, добавят от Комисията. От Брюксел посочват, че междувременно ще бъде продължена работата по оценката на други „зелени“ технологии в рамките на устойчивата финансова таксономия.

„Бихме препоръчали оценката на енергийния сектор да бъде отложена до приключване на оценката на ядрената енергия. В противен случай този процес рискува да изкриви пазара, като дава възможност на някои технологии да имат достъп до съответното финансиране преди други “, предупреждава Десбезайе.

Ядрената енергия не е единствената технология за генериране на енергия, която предизвиква противоречия като част от преговорите на ЕС за устойчиво финансиране. Темата за природния газ също доведе до редица разгорещени дебати, въпреки че сега законодателите на ЕС изглежда са готови да го включат като „преходна“ технология в плана за зелено финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още