IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Директивата за авторското право ще ощети най-вече потребителите

Според адв. Ана Лазарова, председател на Сдружение Цифрова република, промените не са толкова в интерес на авторите, колкото на издателите

22:56 | 16.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Директивата на ЕС за авторското право продължава да предизвиква прекалено много дискусии, касаещи някои напълно реални проблеми, които не решава. Това заяви адв. Ана Лазарова, председател на Сдружение Цифрова република в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Трябва да се прецени кога едно съдържание с авторско право ощетява правоносителя и кога – не. В случай, че не го ощетява, потребителят трябва да бъде освободен от наказателна отговорност“, коментира Лазарова.

Според нея има страни, като Германия, които ще се противопоставят на прилагането на директивата, ако тя ще засегне свободния достъп до информация в обществото.

Възникват и редица проблеми, отнасящи се до секторите на образованието и науката, смята още Лазарова. На този етап в България директивата влиза изцяло в ресора на културното министерство, но в бъдеще би представлявала сериозна пречка и предпоставка за конфликти.

„Нашето мнение е, че промените не са толкова в интерес на авторите, колкото на издателите“, посочи експертът. Според нея авторите в повечето случаи нямат интерес да контролират съдържанието, а да бъдат компенсирани.

По-рано този месец еврокомисарят за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел обвини големите интернет платформи, които ще бъдат засегнати от промените в Директивата за авторското право в Европейския съюз, че са провели огромна кампания срещу приемането на законовите промени, които ще ги задължат да плащат на правоносители за ползване на авторско съдържание.

“Казахме, че искаме нови правила, че искаме справедливо възнаграждение за нашите автори. Платформите много добре знаят какво се опитахме да направим. Затова за първи път срещнахме такава безпрецедентна кампания, насочена срещу нас”, коментира Мария Габриел.

Припомняме, че на 26 март Европейският парламент прие промените, свързани с авторското право в интернет. При приемането 348 евродепутати гласуваха “за”, 274 - “против”, а 36 се въздържаха. Основните играчи, които ще бъдат засегнати от промените, са добре познати по света платформи, които ползват авторско съдържание, като Facebook, Google News, YouTube и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още