IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоактивисти: Германия „претупа“ закона за ВЕИ заради коронакризата

Правителството на Ангела Меркел загърби проблемите с разстоянието между вятърните турбини и крайните срокове за проектите, свързани със соларна енергия

20:00 | 29.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел прие днес (29 април) изменение в правилата за чиста енергия, насочено към осигуряване на незабавни мерки по време на пандемията от коронавирус, съобщава Euractiv. Но природозащитниците не са доволни, тъй като въпросите, свързани със соларната енергия и тези относно ограниченията около изграждането на вятърни турбини бяха загърбени.

Една от промените в Закона за възобновяемите енергийни източници включва удължаването на крайните сроковете за изпълнението на проекти за вятърната енергия и соларни паркове и централи, произвеждащи енергия от биомаса. Операторите на проекти, които са получили поръчки преди март 2020 г., получават допълнителни шест месеца за изграждане на съоръженията. 

Освен това кабинетът използва възможността окончателно да премахне специалните разпоредби за гражданските енергийни кооперации, които така или иначе бяха прекратени.

От 2017 г. тези кооперации се възползваха от специални свободи в търговете за вятърна енергия, тъй като, за разлика от предприемаческите проекти, им беше разрешено да участват в търгове дори без изисквания за контрол на емисиите.

Това обаче доведе до злоупотреби при компании, които създават свои граждански енергийни кооперации.

Асоциацията на общинските предприятия, известна като VKU, приветства изменението в закона, тъй като предишният регламент беше твърде отворен към злоупотреби.

Управляващият директор на VKU Ингберт Либинг предупреди обаче, че удължаването на крайния срок важи само за инсталации в тръжната система, докато тези с фиксирано възнаграждение остават изключени.

Поради отпадането на субсидиите, предвидени в закона, обектите за производство на соларна енергия, които са в процес на изграждане, ще получат с 1,4% по-малко възнаграждение за всеки изгубен месец над крайния срок. И това може да бъде фатално за мнозина.

Правителството не вижда климатичната криза като „систематично релевантна“

Но законовите промени заплашват да потопят фотоволтаичната индустрия в рецесия, тъй като самото преминаване на законодателството през съответните институции се бави.

Въпросният закон в момента е в процес на разискване в Бундестага, тъй като трябва да бъде изяснен едновременно с дебата за разстоянието между вятърните турбини. На всичкото отгоре липсва и яснота относно развитието на зелената електроенергия, изисквана от възобновяемата промишленост.

До 2030 г. германското правителство планира да гарантира, че енергийният микс на страната ще се състои от 65% възобновяема енергия, но това разширяване вероятно ще претърпи крах заради забавянията при реализиране на нови проекти, жалбите на гражданите и липсата на електропроводи.

За Хенрик Маатш, старши съветник по въпросите за климата и енергетиката на WWF Германия, преразглеждането на закона е крайно недостатъчно.

Зеленият депутат и говорител на партията за енергийната политика Юлия Верлинден също изрази разочарование.

„Със своите провали в енергийната политика правителството изоставя разумни икономически мерки за стимулиране, които дори не струват много пари, които, на всичкото отгоре, биха помогнали за постигане на климатичните цели“, посочва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още