IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: „Зелената сделка“ ще се провали, ако няма достатъчно инвестиции от държавите

Урсула фон дер Лайен настоя за защита на регионите и работниците, които ще бъдат най-сериозно засегнати от прехода към по-устойчива и по-чиста икономика

16:45 | 12.02.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен предупреди в сряда (12 февруари), че европейската „Зелена сделка“ би се провалила, ако страните членки откажат да предоставят необходимото финансиране за работниците и регионите, които ще бъдат най-силно засегнати от енергийния преход, съобщава Euractiv. 

По време на пленарната сесия на Европейския парламент (ЕП) Фон дер Лайен защити амбициозната многогодишна финансова рамка (MФР) за финансиране на традиционните европейски политики, включително проектите по Кохезионния фонд, земеделието, както и новите приоритети като цифровата трансформация и отбраната.

Председателят на ЕК постави акцент върху „Зелената сделка“, която самата тя описа като стратегия за растеж за Европа.

Фон дер Лайен посочи, че „няма да приеме“ резултат, който не гарантира поне 25% от бюджета, отделен за борба с глобалното затопляне и за финансирането на справедлив преход за регионите и работниците.

ЕК предложи „Фондът за справедлив преход“ да подкрепи регионите и работниците, които ще се окажат най-сериозно засегнати от трансформацията към по-устойчива и чиста икономика.

Като част от своята „Зелена сделка“ Европа има за цел да се превърне в първия континент, който ще намали своите нетни емисии на въглероден диоксид до нула до 2050 г.

Фон дер Лайен предупреди, че „ако не заделим необходимите средства за подпомагане на регионите и работниците, които са най-силно изложени на икономическите последици от изменението на климата, просто няма да успеем да постигнем климатичен неутралитет“.

Предупрежденията ѝ предшестват срещата на Европейския съвет на 20 февруари, където лидерите на ЕС ще се опитат да преодолеят различията си по отношение на МФР, дългосрочния бюджет на ЕС, за периода 2021-27 г.

Държавите членки продължават да се застъпват за своите досегашни позиции относно общия размер на бюджета и приоритетите, които ще трябва да бъдат финансирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 4 години
пак има "преход" нема лабаво .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
dakl
преди 4 години
Т.нар " зелена сделка"напомня на по възръстното поколение "историческите"решения приемани на внушителни форуми на всеки 4 или пет години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Фон дер Лайен посочи, че няма да приеме резултат, който не гарантира поне 25% от бюджета, отделен за борба с глобалното затопляне и за финансирането на справедлив преход за регионите и работниците.Ся остава и да се каже на глас откъде ше се вземат тези кинти... па да видиме колко от зелените ше помодреят от ужасТ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 4 години
ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВАЛИ!Това ще бъде сигнал, че в ЕС е останала все пак, капка разум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още