IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започна разследвания за нарушаване на правилата на ЕС по три сливания

Обвинените компании са Merck, Sigma-Aldrich, General Electric и Canon

14:53 | 06.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) обвинява Merck и Sigma-Aldrich, както и General Electric и Canon, че са нарушили правилата за сливания на Европейския съюз (ЕС), съобщават от пресслужбата на Комисията днес.

ЕК е изпратила три отделни възражения към компаниите. Първото и второто, съответно срещу General Electric и срещу Merck и Sigma-Aldrich, включват твърдения за предоставянето на невярна или подвеждаща информация. Третото възражение е срещу Canon заради изпълнение на сливането преди нотификацията и разрешението.

Според Комисията текущите разследвания са ограничени само до оценка на нарушенията на процедурните правила и няма да имат влияние върху решенията за одобрение, които ще останат в сила.

В случая с придобиването на американската компания Sigma-Aldrich от германската фармацевтична компания Merck ЕК твърди, че двете компании не са предоставили важна информация за иновационен проект, свързан с определени химикали, които са били в основата на анализа на Комисията. Въпросната иновация и била тясно свързана с бизнес, продаден от компаниите, и е имала потенциала значително да увеличи продажбите.

Merck в последствие е лицензирала Honeywell – купувач на въпросния бизнес, с иновативната технология, но иначе го е получила като част от покупката.

По отношение на придобиването на датската LM Wind от американската General Electric твърдението на ЕК е, че General Electric не е предоставила информация за дейности, свързани с научно-изследователската дейност, както и с разработката на конкретен продукт.

Макар че General Electric е предала пропуснатата информация впоследствие и преди завършването на оценката за сливането, според Комисията тя е повлияла върху взимането на решението не само за тази сделка, но и за това за придобиването на Gamesa от Siemens в същия сектор – вятърни турбини, за което се е водело проучване по същото време

И при двата случая, ако Комисията прецени, че компаниите умишлено или по непредпазливост са предоставили невярна или подвеждаща информация, тя ще наложи глоба в размер на до 1% от годишната глобална печалба на съответните компании.

В случая с Canon според ЕК японската компания реално е придобила Toshiba Medical Systems Corporation преди да уведоми Комисията за сделката и да получи одобрение за това.

ЕК твърди, че Canon е използвала т.нар. двустепенна структура на трансакция, която включва междинен купувач. Това е позволило на Canon да придобие Toshiba Medical Systems преди да получи съответното одобрение.

Първоначално междинният купувач е придобил 95% от капитала на Toshiba Medical Systems за 800 евро, а Canon е платила 5,28 млрд. евро за останалите 5% и опциите за акции на междинния купувач. Първата стъпка е била изпълнена преди уведомлението или одобрението на ЕК. След положителното решение на Комисията опциите за акции са били упражнени от Canon, придобивайки 100% от акциите на Toshiba Medical Systems.

Ако Комисията заключи, че Canon наистина е сключила сделката преди полученото одобрение, тя може да наложи глоба в размер на до 10% от годишната глобална печалба на японската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още