IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Въглищните региони няма да бъдат изоставени

Брюксел лансира платформа за развитие на 41 региона от 12 държави, в които се развива минен добив на въглища

20:02 | 12.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нова платформа ще събере национални, регионални и локални участници, отговорни с трансформацията на въглищните региони в ЕС, съобщи Европейската комисия. В общността има 41 региона в 12 държави, в които се развива минният добив на въглища.

С пакета „Чиста енергия за всички европейци“ обаче фокусът на ЕС се измества и въглищата вече не се ползват от предишната подкрепа. Сега в Брюксел се надяват, че платформата „Въглищни региони в трансформация“ ще гарантира устойчивото развитие в бъдеще на засегнатите региони, така че „никой няма да бъде изоставен“.

Подкрепата ще дойде през кохезионната политика, става ясно от съобщението на ЕК.

Отделно Брюксел стартира и пилотни проекти в някои страни, чрез които ще се опита да активизира процеса чрез техническа помощ, обмен на информация, програми и финансови механизми. Първите такива проекти са реализирани в Словакия, Полша и Гърция. 

„Предизвикателствата могат да бъдат решени единствено с участието на всички“, коментира по повод новата платформа комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, Тенденцията към чиста енергия е необратима, посочи и комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете.

„Някои региони по-трудно ще извършат трансформацията от други. Всички европейци обаче трябва да почувстват ползите от тази промяна и нито един регион няма да бъде изоставен, когато се отказва от изкопаемите горива“, категоричен беше той при представянето на платформата.

България също е една от страните в ЕС, която разчита на въглищата, особено за производството на електроенергия. В момента четири от централите в Маришкия басейн изготвят оценка как последните законодателни промени за вредните емисии от дейността на големите горивни мощности се отразяват върху тях.

България ще се бори за дерогация, тъй като тези централи са базови за енергетиката ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още