IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще съди AstraZeneca заради забавените доставки на коронавирусни ваксини

Държавите от блока имат срок до края на седмицата да решат дали ще участват в съдебната процедура

11:12 | 22.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Lukasz Sokol/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lukasz Sokol/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) работи над съдебни производства срещу фармацевтичната компания AstraZeneca заради намалените доставки на ваксини срещу COVID-19 за Европейския съюз (ЕС), предава Ройтерс, като се позовава на запознати източници.

Служител на ЕС, участващ в преговори с производителите на ваксини, коментира пред Ройтерс, че публикацията за подготвяните съдебни дела в онлайн изданието Politico.eu от тази сутрин е вярна.

"Държавите от ЕС трябва да решат дали (ще) участват. Става въпрос за изпълнение на доставките до края на второто тримесечие“, посочва източникът на агенцията.

Британско-шведският производител на лекарства е подложен на натиск в блока заради намаляването на доставките няколко пъти до нива, много по-ниски от обещаното. Потенциални правни действия се обсъждат от седмици.

От AstraZeneca не са отговорили на запитването на информационната агенция за коментар.

Съгласно договора си с ЕС компанията се ангажира да достави 180 млн. дози ваксини през второто тримесечие.

Главният изпълнителен директор Паскал Сорио заяви на изслушване в Европейския парламент през февруари, че се надява да отговори на очакванията на ЕС относно доставките през този период.

Politico цитира петима дипломати на ЕС, пожелали анонимност. Вчера е имало среща на представители на ЕК с постоянните представители на държавите членки в Брюксел, на която е станало ясно, че повечето държави от ЕС ще подкрепят съдебно дело срещу компанията. Крайният срок да заявят участие в дело е до края на седмицата.

Един от източниците на медията казва, че целта е компанията да бъде принудена да доставя задължително броя дози, посочени в договорите с Брюксел.

До края на първото тримесечие компанията достави 30 млн. дози на страните от ЕС вместо договорените 100 млн. дози, заложени в договора за доставка. Недостигът силно възпрепятства ваксинационните кампании в страните от ЕС.

Компанията прогнозира, че ще достави около 70 млн. дози до края на второто тримесечие на годината, когато трябва да достави 300 млн. дози, съгласно договора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още