IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК се договаря с CureVac за 225 млн. дози от потенциалната ваксина за COVID-19

От Брюксел продължават да разширяват портфолиото с бъдещи ваксини чрез нови разговори с биотехнологични компании

14:00 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) приключи проучвателните разговори с дружеството CureVac за закупуване на потенциална ваксина срещу COVID-19. Това е продължение на успешните крачки, направени в тази посока със Sanofi-GSK на 31 юли и с Johnson & Johnson на 13 август, както и с подписването на предварително споразумение за закупуване с AstraZeneca на 14 август, съобщават от Брюксел в прессъобщение. 

Предвиденият договор с CureVac би дал възможност на всички държави членки на ЕС, да закупят ваксина, както и да направят дарения на държавите с по-ниски и средни доходи или да пренасочат ваксини към европейски държави. Очаква се, че Комисията ще разполага с установена договорна рамка за първоначалното закупуване от името на всички държави — членки на ЕС, на 225 милиона дози, които да бъдат доставени след доказването на безопасността и ефективността на ваксина срещу COVID-19.

„ЕК изпълнява обещанието си да осигури на европейските граждани и на света бърз достъп до безопасна ваксина, която да ни защитава от коронавируса. С всеки кръг от преговори с фармацевтичната промишленост, който приключваме, се доближаваме до победата над вируса. Скоро ще имаме споразумение с CureVac — иновативно европейско дружество, което по-рано получи финансиране от ЕС за производство на ваксина в Европа. Същевременно продължаваме преговорите с други дружества, за да намерим технология, която да защити всички ни“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

От своя страна еврокомисарят по въпросите за здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду изтъкна, че днес ЕК е приключила разговорите с европейското дружество CureVac с цел увеличаване шансовете за намиране на ефективна ваксина срещу коронавируса.

„Ще продължим да работим рамо до рамо с държавите членки и с разработчиците на ваксини, за да постигнем целите, заложени в нашата европейска стратегия в областта на ваксините — да осигурим ваксина за всички“, подчерта Кириакиду.

CureVac е европейско дружество, което е пионер в разработването на напълно нов клас ваксини на основата на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките посредством липидни наночастици. Платформата за създаване на ваксини беше разработена пред последното десетилетие. Основният принцип е използването на тази молекула като носител на данни за информация, с помощта на която самото тяло може да произвежда свои собствени активни вещества за борба с различни болести.

С приключилите днес проучвателни разговори се цели да се достигне до предварително споразумение за закупуване, което да се финансира по линия на Инструмента за спешна подкрепа, разполагащ със средства, предназначени за създаването на портфейл от потенциални ваксини, които са с различни профили и се произвеждат от различни дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още